Magyarország

2012.03.06. 14:47

Czene: vannak képzett szakemberek a testnevelési órák megtartásához

Budapest, 2012. március 6., kedd (MTI) - Czene Attila szerint most is vannak Magyarországon megfelelően képzett szakemberek és szakedzők az iskolai testnevelés- és sportórák magas szakmai színvonalú levezetéséhez, ugyanakkor nekik a jelenlegi szabályozás nem engedi, hogy tanórai keretben tartsanak ilyen foglalkozásokat.

Budapest, 2012. március 6., kedd (MTI) - Czene Attila szerint most is vannak Magyarországon megfelelően képzett szakemberek és szakedzők az iskolai testnevelés- és sportórák magas szakmai színvonalú levezetéséhez, ugyanakkor nekik a jelenlegi szabályozás nem engedi, hogy tanórai keretben tartsanak ilyen foglalkozásokat.

    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett, "A mindennapos testnevelés bevezetésének legjobb gyakorlatai" című, Gödöllőn megtartott országos konferencián kitért rá: a mindennapos testnevelés bevezetésének kérdésével is foglalkozó új, nemzeti köznevelésről szóló törvény előkészítése során felvetődött a kérdés, hogy szakpedagógus tartsa-e a többletórákat. Ezzel kapcsolatban Czene azt mondta - a NEFMI keddi közleménye szerint -, meg kell vizsgálni, hogy a szabályozás ezt a problémát a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetésével párhuzamosan miként kezelheti.

     "Ezzel ugyanis nemcsak a délutáni mozgásprogramok, alternatív oktatásszervezési formák szakemberigénye elégíthető ki, hanem az is biztosítható, hogy a gyermek és ifjúsági korosztállyal foglalkozó edzők az iskolai sporttal szoros kapcsolatban álló munkával egészítsék ki a megélhetésükhöz szükséges keresetüket, és folyamatosan a szakmájukban tevékenykedhessenek" - fogalmazott az államtitkár.

    Czene hozzátette, már számos oktatási intézményben bevezették a mindennapos testnevelést, s a tapasztalatok szerint ezekben az iskolákban jelentősen javult a diákok fizikai állóképessége és tanulmányi eredménye. 

    "A mindennapos testnevelés előzetes megvalósíthatósági felmérése azt mutatta, hogy a legtöbb helyen, különösen vidéken, nem a tornatermek hiányát érzik a legfőbb problémának" - mondta Czene. - "A testnevelés órák egy részét számos helyen ugyanis jelenleg sem tornatermekben, hanem például iskolaudvarokon, szabadtéri sportpályákon, vagy tereken, környékbeli parkokban tartják."

    Czene Attila előadásában részletesen elemezte az önkormányzatokra háruló jövőbeli sportügyi feladatokat is. A NEFMI államtitkára a konferencián résztvevő önkormányzati szakemberek figyelmébe ajánlotta a sport társasági adókedvezménnyel való támogatásának rendszerét, amely reményei szerint a sportegyesületek bevonásával helyi szinten komoly létesítmény-, és szolgáltatás-fejlesztést ösztönöz. 

    Az államtitkár kitért arra is, hogy milyen sportügyi feladatok hárulnak a jövőben az önkormányzatokra: "helyi szinten a szükséges adminisztratív kapacitással, helyi szervezési és engedélyezési jogosultságokkal rendelkező önkormányzatoktól várható az, hogy az oktatói, nevelői munkát támogató integrált sportszolgáltatások érdekében kellő együttműködéseket kezdeményezzenek."

    A NEFMI közleményében jelezte, hogy az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében a mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. A többi évfolyamon eközben a közoktatásról szóló 1993. évi szabályozásban előírt mindennapos testmozgást kell kifutó rendszerben biztosítani.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!