Magyarország

2012.03.04. 12:32

Vona: a Békemenet egyesület támogassa az europaktumról szóló népszavazási kezdeményezést!

Budapest, 2012. március 4., vasárnap (MTI) - A Jobbik elnöke arra kéri a januári Békemenet szervezői által létrehozott egyesületet, álljon az élére az europaktumról szóló népszavazási kezdeményezésnek.

Budapest, 2012. március 4., vasárnap (MTI) - A Jobbik elnöke arra kéri a januári Békemenet szervezői által létrehozott egyesületet, álljon az élére az europaktumról szóló népszavazási kezdeményezésnek.

    Vona Gábor a Békemenet 2012 Egyesület vezetőinek címzett, az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében azt írta: a 2010-es kampányban még senki sem beszélt europaktumról, így egyetlen párt sem kaphatott a mai Országgyűlésben felhatalmazást arra, hogy ebben a kérdésben a társadalom megkérdezése nélkül döntsön. Ehhez széles társadalmi legitimitásra, jelen esetben népszavazásra van szükség - véli, példaként említve Írországot, ahol népszavazás lesz az Európai Unió fiskális paktumáról.

    Emlékeztetett, hogy a Jobbik módosító javaslatot nyújtott be az alaptörvényhez, kezdeményezve, hogy legyen lehetőség népszavazást tartani Magyarországon nemzetközi szerződésekhez való csatlakozásról és kilépésről.

    Vona Gábor ezek tükrében arra kéri a Békemenet egyesületet: "szólítsa fel a kormányt a népszavazás kiírására az europaktum ügyében". Ez ugyanis szerinte nem párt-, hanem nemzeti ügy, amelyet "sajnos jelenleg csak a Jobbik képvisel", de az egyesület előtt ott a lehetőség, hogy "mindezt szélesebb társadalmi üggyé tegyék". A január 21-i Békemenet szervezői február 23-án jelentették be, hogy a kormány és a miniszterelnök mellett kiálló egyesületet hoznak létre. Álláspontjuk szerint továbbra is meg kell védeni a magyar demokrácia vívmányait, az ország szuverenitását. 

    Huszonöt európai uniós tagállam, köztük Magyarország vezetői pénteken Brüsszelben írták alá az EU új szerződését, amely elsősorban a költségvetési fegyelem nagyobb mértékű garantálására vonatkozik. Csak Nagy-Britannia és Csehország nincs az aláírók között. A fiskális paktum néven is emlegetett dokumentumot - amely hivatalosan a Szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról nevet viseli - magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, aki egy interjúban azt is megerősítette: a szerződés Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!