Magyarország

2012.04.10. 14:00

A szmolenszki repülőszerencsétlenség áldozataira emlékeztek Újbudán

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) – A nyugat-oroszországi szmolenszki légiszerencsétlenségben 2010-ben elhunyt Lech Kaczynski egykori lengyel államfőre és 95 társára emlékeztek kedden a főváros XI. kerületében, a tragédia második évfordulóján.

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) – A nyugat-oroszországi szmolenszki légiszerencsétlenségben 2010-ben elhunyt Lech Kaczynski egykori lengyel államfőre és 95 társára emlékeztek kedden a főváros XI. kerületében, a tragédia második évfordulóján.

Az újbudai Fidesz-KDNP-frakció megemlékezésén Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a lengyel és a magyar nép között az elmúlt ezer évben kialakult "egyedülálló érzelmi kapcsolatról" beszélt, "amelyet a legszorosabb történelmi szálak kötnek össze".

Elmondta: kiemelkedő jelentőségű a két nép barátsága, ezért kell "a lengyelekkel együtt lennünk a bajban, tragédiában” és osztozni sikerekben is. Simicskó István szerint a lengyelek "megértik a magyar kormány politikáját, a magyarság törekvéseit".

A rendezvényen Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese felolvasta a magyarországi lengyel nagykövet üzenetét, amelyben Roman Kowalski köszönetet mondott magyarok együttérzésérért. A nagykövet levele szerint "a szmolenszki katasztrófa áldozatai lengyelek, ám az az érzésünk, hogy ez a magyarok tragédiájává is vált". Magyarország a világon elsőként állított emléket a tragédia áldozatainak tiszteletére - idézte a nagykövet levelét.

A megemlékezésen felszólalt Hoffmann Tamás, a kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere és Csúcs Lászlóné Halina, az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. A beszédek után a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői imádkoztak. Egy lengyel plébános pedig lengyelül szólt az emlékezőkhöz.

A megemlékezést követően egy-egy szál virágot és koszorúkat helyeztek el a résztvevők a volt lengyel államfő és a szmolenszki tragédia további áldozatainak tiszteletére két évvel ezelőtt ültetett fa tövénél.

2010. április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant az a repülőgép, amelynek fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete a Katynban lemészárolt áldozatok emlékére rendezett megemlékezésre tartott, magánlátogatás keretében. A katasztrófában a lengyel elnökkel együtt 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés több képviselője.

A Szmolenszkhez közeli Katynban, valamint két másik helyen (Harkov mellett és Mednojében) a szovjet belügyesek csaknem 22 ezer lengyel tisztet, tartalékos tisztet, földbirtokost, tisztviselőt, a lengyel polgári elit sok képviselőjét ölték meg 1940-ben.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!