Magyarország

2012.06.23. 19:05

Várszegi Asztrik: mai világunkban is szükség van prófétákra

Bakonybél, 2012. június 23., szombat (MTI) - Mai világunkban is szükség van útmutatásra, prófétákra, olyanokra, akik Isten irgalmasságát közelebb hozzák - mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát Bakonybélben szombaton.

Bakonybél, 2012. június 23., szombat (MTI) - Mai világunkban is szükség van útmutatásra, prófétákra, olyanokra, akik Isten irgalmasságát közelebb hozzák - mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát Bakonybélben szombaton.A püspök a felújított Borostyán-kút melletti kápolnát szentelte fel; három éve tartó összefogással, adományokból újították fel, Cseh Tamás énekes kezdeményezésére, a Szent Mauriciusz Monostorral és a helyi önkormányzattal.

Várszegi Asztrik Keresztelő Szent János születésének vigíliája kapcsán felidézte a szent életét és cselekedeteit, majd későbbi követői, Szent Gellért (aki Bakonybélben hét évet töltött remeteségben), valamint Szent Günter (aki a bakonybéli bencés remeteséget alapította) alakját - nevükhöz fűződik a szombaton felszentelt kápolna is.

Az Istent kereső ember keresi azokat a helyeket, ahol Isten szól a lelkünkhöz, ahol erőt meríthet, mielőtt visszatér oda, ahová Isten szólította - folytatta Várszegi Asztrik. Ilyen hely, sokak kápolnája a Borostyán-kút melletti is; a helynek kisugárzása van, ezért az ország minden részéről érkeznek ide zarándokok: Isten itt jelen van - jelentette ki a főapát.

Ez a jelenlét mindenkit megerősít, megvigasztal - fűzte hozzá.

Megjegyezte: mai világunkban is szükség van útmutatásra, prófétákra, olyanokra, akik Isten irgalmasságát közelebb hozzák; a mi feladatunk pedig, hogy Isten szavára megnyíljon a szívünk, s visszatérve testvéreink közé, elmondjuk nekik, hogy Isten itt, köztünk van.

A szentmisén közreműködött Pitti Katalin operaénekes és a Szent Mauriciusz Kórus.

A szombat esti jótékonysági koncerten a bakonybéli stációk renoválására gyűjtenek adományokat. A nézők világzenét, magyar dalokat, szerzőket és előadókat hallgathatnak. Fellép a Makám együttes, Bródy János, Hobo és bandája, Borteleki Gábor tési gitáros-énekes, valamint a bakonybéli Retro zenekar.

A nap kísérőrendezvényeként a Kaszinóromban délután Méry Gábor fotóiból nyílott kiállítás Középkori freskók a Kárpát-medencében címmel, utána pedig Cseh Tamás arcai címmel filmet vetítettek az Országos Széchenyi Könyvtár Történeti Interjúk Tárának anyagaiból.

A jótékonysági koncert után a Kultkocsmába térhetnek be az érdeklődők, zenél a Setamás és Dávid Roland.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!