Magyarország

2012.08.28. 14:00

Szimfonik Live 2.0 - Balogh Sándor karmester a produkcióról

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Megkezdődtek a Szimfonik Live 2.0 produkció próbái: az MR Szimfonikusok a Sziget fesztiválon tavaly adott sikeres koncert után idén is Balogh Sándor vezényletével és népszerű popzenekarokkal közösen adja elő utóbbiak dalait, ezúttal a Közmédia Napján, szeptember 8-án a Millenárison.

Budapest, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Megkezdődtek a Szimfonik Live 2.0 produkció próbái: az MR Szimfonikusok a Sziget fesztiválon tavaly adott sikeres koncert után idén is Balogh Sándor vezényletével és népszerű popzenekarokkal közösen adja elő utóbbiak dalait, ezúttal a Közmédia Napján, szeptember 8-án a Millenárison.A Magyar Rádió 6-os stúdiójában hétfőn délután először az Irie Maffiával próbáltak az MR Szimfonikusok, kedden délelőtt a Compact Disco következett, az elkövetkező napokban még a Péterfy Bori & Love Banddel, a Pannonia Allstars Ska Orchestrával (PASO), a Kistehénnel, a Vad Fruttikkal, a Heaven Street Sevennel (HS7), a Kiscsillaggal, a Hősökkel és a Neóval is összecsiszolják a műsort.

"Idén kicsit más a helyzet, mint 2011-ben, mert az együttesek jó része maga készítette el dalai szimfonikus átiratát. Tavaly az egész munka rám hárult, idén már csak néhány csapat dalait kellett áthangszerelnem szimfonikus zenekarra" - mondta Balogh Sándor karmester kedden az MTI-nek.

Idén saját átiratot hozott az Irie Maffia, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Compact Disco, a PASO és Péterfy Boriék is. A szeptember 8-i koncerten a Millenárison olyan népszerű dalok hangzanak el a részes együttesek és az MR Szimfonikusok közös előadásában, mint például a Lehunyom a szemem (Vad Fruttik), az Ez a szerelem (HS7), a Bloodshot Eyes (Irie Maffia), a Sound of Our Hearts (Compact Disco) és a Vámpír (Péterfy Bori & Love Band).

Mint Balogh Sándor kifejtette, maximálisan tiszteletben tartják, amit a hangszerelő (például a Compact Disco esetében Pál Gábor, a Kiscsillag számára Vedres Csaba, a Vad Fruttiknak Riederauer Richárd, a PASO-nak és a Péterfy Bori & Love Bandnek Subicz Gábor) írt, ugyanakkor a próbák során is van lehetőség az esetleges változtatásra.

"Ahány együttes, annyi stílus, tavaly megtanultuk, hogy emiatt a szimfonikus zenekarral egyik pillanatról a másikra kell átállítani az agyunkat, ilyenkor +szoftvert cserélünk+. Van, aki taktjellel szeret dolgozni, van, aki élőben, van, aki mindent teljesen ránk bíz, mások tőlünk várnak javaslatokat. Egy biztos: a dalok szerkezete, az ütemszám és a hangnem nem változhat" - mesélte Balogh Sándor.

A közmédia szimfonikus zenekara idén is mintegy ötvenfős létszámmal vesz részt a produkcióban.

"A produkció tavaly nagy sikert aratott és a cél idén is az, hogy a fiatalokat, akik a különböző könnyűzenei előadóik rajongói, kicsit próbáljuk a komolyzenei koncerttermek felé terelni, színesebbé tenni zenei ízlésüket. Érezzenek rá, milyen az, amikor egy rapet játszó formáció mögött ott van egy olyan zenekar, amelyben fagotton és üstdobon játszanak" - fogalmazott a karmester. Balogh Sándor hozzáfűzte, hogy gyerekein keresztül eljut hozzá a magyar könnyűzene, szereti is ezeket a számokat, és bár nem ismeri valamennyit, zenészként a szimfonikusokkal pillanatok alatt azonosulni tud velük.

Balogh Sándor tizenkét évig harsonázott a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában, azután 18 évig a Budapesti Fesztiválzenekarban. Az utóbbi években sokféle feladattal keresték meg, munkájának előterébe a tanítás és a zeneszerzés került. Bár rézfúvós, fafúvós óraadó kamarazene tanárként is oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!