Magyarország

2012.09.06. 16:20

E-útdíj - A T-Systems indul a tenderen

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A hamarosan megjelenő, használattal arányos, elektronikus útdíj tenderen a műholdas GNSS technológiával indul a Deutsche Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. - jelentette be Horváth Gábor értékesítési vezető csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A hamarosan megjelenő, használattal arányos, elektronikus útdíj tenderen a műholdas GNSS technológiával indul a Deutsche Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. - jelentette be Horváth Gábor értékesítési vezető csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.Kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a kormányhatározat szerinti körben a kiépítés elvégezhető a kormány által feltételezett 75 milliárd forintból. A T-Systems referenciája a Németországban 2005 óta üzemelő Toll Collect rendszer, amely 140 ezer szállítmányozó 944 ezer teherautója után szedi be az útdíjat.

A német fejlesztést a TollCollect GmbH végezte és végzi az üzemeltetését. Ennek a társaságnak 45-45 százalékban a Deutsche Telekom, és a Daimler pénzügyi szolgáltató cége a tulajdonosa.

A kamionokban lévő beltéri egység nyomon követi az autót, és kiszámítja az útdíjat, majd az összeget a központi egységbe továbbítja, amely elkészíti a számlát és intézkedik a fizetésről.

Németországban évi 1.281 milliárd forintnak - a magyar állami költségvetés bevétele mintegy tizedének - megfelelő összeget szed be a rendszer üzemeltetője. A magyar terv évi 150 milliárd forint állami bevétel az útdíjból.

A Deutsche Telekom tavalyi árbevétele 58,7 milliárd euró volt, 18,7 milliárd Ebitda mellett. Alkalmazottainak száma - 50 országban - 235 ezer fő.

A T-Systems 2011-ben 59,3 milliárd forint árbevételt ért el 1.800 alkalmazottal. A magyar telekommunikációs piacon 69 százalékos a részesedése.

Az EFKON Group, a világ egyik vezető intelligens szállítási és útdíj-megoldásokat kiépítő és üzemeltető vállalata, szerdán jelentette be, hogy indul az útdíj tenderen. Az EFKON szállította Németországban a tehergépjárművek számára kötelező szatellit-alapú útdíj-rendszer - a világ legnagyobb útdíj-rendszere - technológiai elemeit, amelyhez a termékek nagy részét magyar partnerek közreműködésével gyártották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!