Magyarország

2012.09.03. 10:18

Kisebb visszaesést jelez a BMI augusztusban

Budapest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Kisebb gazdasági visszaesést jelez augusztusban a beszerzési menedzserindex (BMI) - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Budapest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - Kisebb gazdasági visszaesést jelez augusztusban a beszerzési menedzserindex (BMI) - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).Az MLBKT üzleti jelentése szerint a BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 49,5 pont, ami 2,3 százalékponttal alacsonyabb a júliusi 51,8 pontnál - közölte az MLBKT.

A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel csökkentek júliushoz képest. A foglalkoztatottság hat hónapja tartó növekedése abbamaradt, az index már két hónapja csökkenésre utal - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az augusztusi érték a korábbi augusztusokkal összevetve átlag alatti, és elmarad az idei hónapok 51,4 pont átlagától is.

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de így is egymást követő negyedik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe tovább csökkent, és a mostani a negyedik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már negyedszer csökkent az idei évben, és hatodszorra az elmúlt tizenegy hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa.

Az augusztusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júliushoz képest, de a csökkenés üteme lassú. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb érték 1995 óta, majdnem megegyezik a 2009. év augusztusi értékkel. Az index értéke az elmúlt harminchat hónapban harmincnégyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek a 2012. június és július között tapasztalt növekedést követően, negyedszer az idei évben. Az idei augusztusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján bőven átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett. Idén egyelőre négy-négy hónapban mutatott csökkenést és növekedést a mutató.

Hathónapos növekedési trend szakadt meg a feldolgozóipari foglalkoztatottságban; az index csökkenést jelzett a felülvizsgált júliusi adatok szerint és augusztusban is. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a hetedik legmagasabb 1995 óta, és némileg az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség enyhébb csökkenését is jelzi. A mostani érték éppen csak alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a harmadik legalacsonyabb augusztusi adat.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már harmincadik hónapja növekednek. A mostani növekedési ütem 1995 óta a legalacsonyabb augusztusi ütem.

A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, de egymást követő hetedik hónapban jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de éppen megmaradt 50,0 pont fölött az index.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!