Magyarország

2012.09.08. 12:54

Pálinkás József: kemény munkával lehet igazán hasznára lenni a közösségnek

Budapest, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Kemény munkával és tehetséggel lehet maradandót alkotni és igazán hasznára lenni a közösségnek - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szombaton Budapesten, az ELTE Bolyai Kollégium fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Budapest, 2012. szeptember 8., szombat (MTI) - Kemény munkával és tehetséggel lehet maradandót alkotni és igazán hasznára lenni a közösségnek - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szombaton Budapesten, az ELTE Bolyai Kollégium fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az MTA elnökének megfogalmazása szerint a szakkollégium olyan képzést nyújt, "olyan körülményeket teremt, amelyek között a hallgatók a tehetségüket legjobban tudják kibontakoztatni saját maguk és hazájuk javára". A szakkollégisták "együttgondolkodva élik meg a tudás megszerzésének, a felismerés különös pillanatának élményeit" tanáraikkal és egymás között - mondta Pálinkás József.

Hangsúlyozta azt is, hogy a szakkollégiumban az elismerés mértéke a teljesítmény. Az MTA elnöke meggyőződésének adott hangot, hogy "a kollégiumnak jövője van", ahol megtalálható annak az igénye, hogy "megismerjük a természetet és a társadalmat".

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, a Rajk László Szakkollégium volt igazgatója rámutatott: a Bolyai Kollégium a szakkollégiumi rendszer "derékhadához tartozik". Kiemelte, "a szakkollégium hungarikum, (...) egészen sajátos intézmény, (...) jelentős szellemi erő". A szakkollégiumi rendszer segíthet abban, hogy "az ország kitörési pontjait megtalálják" - jegyezte meg.

Mezey Barna, az ELTE rektora kiemelte: azok, akik ennek a kollégiumnak az alapítás idején tagjai voltak, mára elismert tudósok lettek. Mint mondta, a szakkollégiumi lét nemcsak az együttélést, hanem az együttgondolkodást is jelenti, amely "minőséget kapcsol be" a kollégiumi életformába, és az egyetemek rendkívüli eszköze arra, hogy a tehetségmentésben teljesítsék feladataikat. Kitért arra: jelenleg nem lehet tudni, hogy a szakkollégiumokat megtarthatja-e az egyetem vagy központi kézbe kerülnek.

Surján Péter, a kollégium korábbi igazgatója felidézte: "a kollégium léte kényszerítő realitássá vált", amikor tömegessé kezdett válni a felsőoktatás, mert meggyőződése szerint "elmélyült elitoktatást jóformán csak a szakkollégiumokon keresztül" lehet folytatni. Annak a véleményének adott hangot: "nem igaz az, hogy háromszáz hallgatónak kell beiratkozni egy-egy szakra". Utalt arra, várják az új finanszírozási stratégiát, amelynek köszönhetően remélik, hogy a szakkollégiumok visszatérhetnek "az extra tudás átadásához".

Szalay Péter, a kollégium jelenlegi igazgatója elmondta: a természettudományos elitképzésre hívták életre az intézményt, ezért kötelességüknek érzi, hogy a tehetségekre odafigyeljenek a tömegessé vált felsőoktatásban.

Patkós András, a kollégium korábbi igazgatója, a Bolyai Kollégium Baráti Kör elnöke felidézte intézményük húsz évének néhány jeles pillanatát, majd Vékás Lajos professzor, aki a kollégium alapításakor volt az ELTE rektora, köszöntötte a részvevőket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!