Magyarország

2012.11.09. 19:09

A Budapest Bár zenekarvezetője a Londoni Jazz Fesztiválon

Budapest/London, 2012. november 9., péntek (MTI) - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekarvezetője Brian Kellock világhírű skót dzsesszzongoristával közösen adja a nyitókoncertet a péntektől november 18-ig tartó Londoni Jazz Fesztiválon a Southbank Center egyik legnagyobb termében.

Budapest/London, 2012. november 9., péntek (MTI) - Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár zenekarvezetője Brian Kellock világhírű skót dzsesszzongoristával közösen adja a nyitókoncertet a péntektől november 18-ig tartó Londoni Jazz Fesztiválon a Southbank Center egyik legnagyobb termében.Brian Kellock zongorista és Farkas Róbert hegedűs több mint tíz éve ismerik egymást és két-három évente adódik alkalmuk közös fellépésre. A Budapest Bár Zene című dupla lemezének elkészítésében két évvel ezelőtt Brian Kellock is részt vett.

Közös játékukban jól simul egymásba a cigány zenekultúra gazdagsága, klasszikus tradíciója, amely áthatja Farkas szenvedélyes játékát, illetve Kellock muzikalitása, a dzsesszhagyományok kiváló ismerete - mondta Végh Gyöngyi, a Londoni Magyar Kulturális Központ sajtótitkára az MTI-nek.

Idézte Farkas Róbertet, aki megvallotta, hogy nem dzsesszmuzsikus, és amit közösen játszik Kellockkal, az nem éppen dzsessz, hanem inkább fúziós zene.

Farkas Róbert a Zeneakadémián diplomázott hegedűművész és tanár szakon. A hegedű és a gitár mellett még zongorán és harmonikán is játszik. Tizenhat évesen került a 100 Tagú Cigányzenekarba, rövid időn belül a zenekar legfiatalabb prímása lett. 2002-től más zenei területeken fogott kísérletezésbe, játszott balkáni zenét, autentikus cigányzenét és rockzenét is.

Brian Kellock művészetét több díjjal is elismerték, többek között megkapta a BBC Jazz Awardot is. Otthon van a mainstream és a kortárs dzsesszben egyaránt. Bár a leghíresebb dzsessz-színpadokon lép fel, mindig időt szakít arra, hogy szülővárosában, Edinburghban a helyi pubokban is fellépjen.

A Londoni Magyar Kulturális Intézet meghívására a Jazz Fesztivál nyitókoncertje előtt Farkas Róbert és Brian Kellock csütörtökön "mini" hangversenyt adott az intézetben.

A fesztivál koncertjei több helyszínen zajlanak: a Barbican, a The Forge, a Kings Place, a Southbank Centre és a Wigmore Hall ad otthont a rangos dzsesszkoncerteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!