Magyarország

2013.05.27. 17:07

PDSZ: megalázóak a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Megalázónak nevezte a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások összegét Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Megalázónak nevezte a pedagógusoknak szánt béren kívüli juttatások összegét Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn.

Mendrey László úgy látja, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rosszul kezeli a kérdést, az országosan 5,5 milliárd forint értékben kifizetendő Erzsébet-utalványt ráadásul nem egyenlően osztják szét, amivel szerinte diszkriminálják és szegregálják a kevesebbet kapó tantestületeket.

Mint mondta, úgy számoltak, hogy azok a pedagógusok, akik tavaly is kaptak ilyen jellegű juttatást - ha nem veszik figyelembe az iskolákban dolgozó egyéb munkaerőt - 7639 forintot, akik viszont eddig nem kaptak, azok csak 1910 forintot kapnak havonta fejenként. Hangsúlyozta: ez szegregáció, amit a Klik nem tehet meg, ezenkívül a nem főállásúaknak nem is jár ez a juttatás.

Mendrey László kiemelte: az a tanár, aki eddig évente kétszázezret kapott cafeteriaként, annak ez az összeg elenyésző, azoknak pedig, akik eddig nem kaptak, "a száját befogni ekkora összeggel megalázó". Kitért arra is, hogy nem tudják, mikor kapják meg az összeget, elvileg most vasárnapig, azaz pedagógusnapra meg kellene megkapniuk, de erről őket egyelőre nem tájékoztatták.

A PDSZ elnöke szerint fontos lenne megalkotni a közalkalmazottak béren kívüli juttatását szabályozó rendeletet, mert most diszkriminálják azokat, akik ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, és ez a tantestületek között megosztottságot okoz.

Ismeretei szerint eddig egyetlen településen volt évi 400 ezer forintos cafeteria-juttatás a tanároknak, általában ez csak évi 60-80 ezer forintot tett ki, amelyben mintegy 40 ezren részesültek, a többiek nem kaptak semmit.

Mint mondta, a mai napig nem vállalt garanciát a kormányzat részéről senki, hogy bevezetik a pedagógus életpálya-modellt.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy indokolatlanul élesen válik el a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérezése, előbbiek részére a béren kívüli juttatásokat kötelezővé teszi a törvény évi 200 ezer forint értékben, a közalkalmazotti státuszban lévőknek - így a tanároknak is - viszont csak adható a cafeteria.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!