Magyarország

2016.09.06. 13:15

Emberölés Oroson: Értékes perceket veszítettek a mentők - Nem adtak ki távoltartási végzést az orvos ellen

Nyíregyháza - Csaknem egy hét telt el az orosi tragédia óta, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A meggyilkolt családanya korábban a Jósa András Oktatókórházban dolgozott, egykori kollégái segítőkész embernek ismerték, aki a munkáját odaadással, emberséggel végezte.

Nyíregyháza - Csaknem egy hét telt el az orosi tragédia óta, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A meggyilkolt családanya korábban a Jósa András Oktatókórházban dolgozott, egykori kollégái segítőkész embernek ismerték, aki a munkáját odaadással, emberséggel végezte. Többen úgy tudják, hogy a folyamatos zaklatások miatt a rendőrségen is tett bejelentést, egyesek szerint dr. S. D. ellen távoltartási végzést is kiadtak. Szerettük volna megtudni, ez valóban így van-e, de a megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, kaptak-e zaklatás miatt bejelentést. A Nyíregyházi Törvényszék kérdésünkre azt közölte: a kérdéses személlyel szemben bíróságaikon távoltartást nem rendeltek el.

Az Oroson meggyilkolt családanya volt kollégái a mai napig nem tudtak napirendre térni a történtek felett. A korábban a Jósa András Oktatókórházban diplomás ápolónőként dolgozó, 40 éves R. V.-t kedves, segítőkész embernek írták le, akinek soha nem volt egy hangos szava, a munkáját pedig odaadással, végtelen emberséggel végezte.

– Azért módosított pályát, hogy minél több időt tölthessen a gyerekeivel, orvoslátogatóként jobban be tudta osztani az idejét – mondta egy volt munkatársa. Többen úgy tudták, a folyamatos zaklatások miatt a rendőrségen bejelentést tett, egyesek szerint dr. S. D. ellen távoltartási végzést adtak ki.

Nincs folyamatban lévő eljárás

A megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, hogy kaptak-e zaklatás miatt bejelentést. A Nyíregyházi Törvényszék lapunk érdeklődésére közölte: a kérdéses személlyel szemben bíróságaikon távoltartást nem rendeltek el, arról hivatalos információjuk nincs, hogy a gyanúsított a sértettet zaklatta. Ahogy a büntető, úgy a polgári ügyek lajstromában sem szerepel, hogy eljárás lett/lenne folyamatban az emberöléssel gyanúsított 54 éves S. D.-vel szemben.

– A büntetőügyben elrendelt távoltartási szabályok megszegése esetén a terhelt előzetes letartóztatása rendelhető el, illetőleg ha erre nincs szükség, akkor ezer forinttól kettőszázezer forintig terjedő, különösen súlyos vagy ismételt esetben ötszázezer forintig terjedő rendbírsággal sújtható. A polgári ügyben elrendelt távoltartási szabályok megszegése esetén elzárás alkalmazható – tudtuk meg dr. Toma Attilától, a törvényszék sajtószóvivőjétől.

Értékes perceket veszítettek

„A nyíregyházi lövöldözés szerdai helyszínére riasztott mentőket, orvosokat és rend­őröket nem csak a brutális gyilkosság ténye döbbentette meg” – hívta fel a figyelmet az emberöléssel kapcsolatos másik aggasztó jelenségre Facebook-bejegyzésében Bagoly Dániel, a Magyar Távirati Iroda munkatársa.

„Az utcába érve, az egyenruhásokat értesítő férfi kalauzolására volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a házat, mert az utcarészt lezáró vas szalagkorlát miatt kerülniük kellett. Az utcának az a része, ahol az emberölés történt, valamikor magánterület volt, és a tulajdonos vaskorláttal lezárta azt. Azóta teljesen, mindkét oldalán beépült lakóházakkal a terület, a korlát viszont maradt. Értékes 3-5 perc illant el a kerülés miatt, és ki tudja, segíthettek volna-e az asszonyon – aki meghalt –, ha hamarabb érnek ki az orvosok, a mentők? Vagy, ha a súlyosan sérült férj percekkel hamarabb kapott volna helyi ellátást, vajon nagyobb esélye lenne-e a remélt felépüléshez? A korlát tűz esetén is értékes percek elvesztését okozhatja!”

Életmentés mindenekfelett

– Ha a lakosságnak, közlekedőknek engedély nélküli út­akadályról, útzárról, illegális beépítésről van tudomásuk, jelezzék, hogy mihamarabb felszámolhatóak legyenek! – kéri Dóka Imre tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

– Napra-, sőt percre kész információkkal rendelkezünk az időjárásról, az útviszonyokról, tudjuk, mely szakaszokon végeznek jelenleg útfelújításokat, hol van ideiglenes útszűkület, egyirányúsítás, forgalomkorlátozás.

– Egységeink ezen információk birtokában indulnak a helyszínekre, fontos azonban, hogy a bejelentők a lehető legpontosabban írják le, hol van szükség a segítségünkre (kilométerszelvény, utca, házszám) és azt, hogyan közelíthető meg leggyorsabban a kárhely a kisebb terepjáró képességekkel is rendelkező járműparkunkkal.

Nem találtak fegyvereket a vásártéren

Az emberöléssel gyanúsított orvos újságíróknak azt mondta, a támadáskor használt pisztolyt a nyíregyházi piacon vásárolta, ahol bárki hozzájuthat hasonló fegyverekhez.

A NAV megyei adó- és vám­igazgatóság sajtóreferense eltérő tapasztalatokról számolt be. – Kollégáink rendszeresen, szinte minden nyitva­tartás alkalmával tartanak ellenőrzéseket a Tokaji úti vásártéren. A pénzügyőrök gyakorta végeznek mélységi ellenőrzéseket is, amikor átvizsgálják a gazdátlanul hagyott csomagokat, a lezárt raktárakat, de még egyetlen alkalommal sem találtak lőfegyvert – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert. – Abban az esetben, ha mégis előfordulna ilyen eset, a pénzügy­őrök értesítik a rendőrséget, mivel a ­lőfegyverrel visszaélés bűntett az ő hatáskörükbe tartozik – tette hozzá a sajtóreferens.


Nyíregyháza - A nyíregyházi feketepiacról szerezte be a gyilkos fegyvert Dan S., a gyilkos orvos - derül ki a Borsonline cikkéből. - Az emberölés gyanúsítottja az Evz.ro portálnak árulta el, hogy a nyíregyházi piacról vásárolta a fegyvert, amivel agyonlőtte R. Máriát, és az asszony férjét, Lászlót. Állítása szerint Nyíregyházán bárki könnyedén hozzájuthat a fegyverhez.

Nyíregyháza – Továbbra is az életéért küzd az a nyíregyházi férfi, akit a feleségével együtt az ikergyerekeik szeme láttára lőttek fejbe öt nappal ezelőtt.

Kolozsvár – Még nem tudni, mikor adják át a magyar rendőrségnek a Kolozsváron letartóztatott román orvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy Nyíregyházán megölt egy nőt, majd rálőtt annak férjére is.

Nyíregyháza – Megsajnálta a gyerekeket, ezért nem lőtt rájuk – úgy tudjuk, ezt mondta a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottja.

Nyíregyháza – Beismerte a román bíróságon a gyilkosságot az orvos, akit azzal gyanúsítanak, hogy ikergyerekei szeme láttára lőtt rá egy házaspárra Nyíregyházán.

Bukarest – Elfogadta a kolozsvári ítélőtábla pénteken a magyar hatóságok kiadatási kérelmét, amelyben annak a román orvosnak az átadását kérték, akit a halálos kimenetelű szerdai nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsítanak.

Nyíregyháza – Feltehetőleg előre eltervezte a gyilkosságot a sátoraljaújhelyi román tüdőgyógyász főorvos, ugyanis egy hónapos szabadsága első napján utazott Nyíregyházára – írja a Magyar Nemzet Online.

A lövéseket halló és a házba elsőként belépő szemtanút szörnyű kép fogadta, de a férfivel még tudott beszélni.

Nyíregyháza – Európai elfogatóparancs alapján keresi a rendőrség a Nyíregyházán elkövetett emberölés feltételezett elkövetőjét.

Nyíregyháza – Kamera elé állt az a férfi, aki megtalálta a családi házban lelőtt nőt és sebesült férjét. A férfi a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozott, állítása szerint biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához.

Egy féltékeny, visszautasított orvos lehet az, aki felelős a nyíregyházi házaspár lelövésért. A külföldi orvos évek óta Magyarországon praktizál. A rendőrség továbbra is keresi az 54 éves román állampolgárságú férfit. A nyíregyházi lövöldözésben egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában. A meglőtt orosi férfi életben van, fejlövéssel operálták szerdán este.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján, a képen látható S. Dan 54 éves román állampolgár 2016. augusztus 31-én 15 óra körül Nyíregyházán egy családi házban lövéseket adott le az ott lakó házaspárra.

Lövöldözés volt szerda délután Nyíregyházán, egy ember meghalt, egy életveszélyesen megsebesült, az Oros felé eső Friss utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!