Magyarország

2017.06.12. 10:11

Komoly veszteséget okoz az öntözés hiánya

Budapest - Ma Magyarországon a mezőgazdasági területeknek csupán a 2,4 százalékát öntözik.

Budapest - Ma Magyarországon a mezőgazdasági területeknek csupán a 2,4 százalékát öntözik.

– Évente 70 milliárd forint termelési értéket veszít az ország az öntözés hiányával – hangzott el az Agrárgazdasági Kutató Intézet néhány napja rendezett, az öntözésfejlesztésről szóló vitanapján.

„Az öntözhetőség természeti-gazdasági korlátainak hatása az öntözhető területekre” című könyvtervezet vitáját a közelmúltban tartotta az intézet, amelyen a kutatóműhely munkatársai mellett a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselői, több egyetem illetékesei, valamint az öntözés mellett elkötelezett mezőgazdasági termelők szervezetei és a technológiát forgalmazó integrátorok vettek részt.

Ma Magyarországon a mezőgazdasági területnek mintegy 2,4 százalékát öntözik, miközben az EU-ban 8, az USA-ban 13 százalék ez az arány. Az öntözött terület annak ellenére nem haladja meg jelentősen a 100 ezer hektárt, hogy az öntözéses gazdálkodás magasabb hozamokat, termésbiztonságot és jóval nagyobb jövedelmet generál, mint a szárazművelés.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb könyve szerint bár 800–900 ezer hektáron lehetne gazdaságosan öntözni, a felszíni öntözőművekkel „csak” további 300 ezer hektárt lehetne öntözésbe vonni, és még ezt a lehetőséget sem sikerül kihasználni – ezzel évi több mint 70 milliárd forintnyi termelési értékről mond le az agrárium.

Hátráltató tényezők

A vitanapon a mezőgazdasági vízkereslet-meghatározó modell, illetve a kutatás eredményeinek bemutatása után az opponensek ismertették véleményüket.

Az érdekfeszítő témának megfelelően a jelenlévők körében intenzív diskurzus alakult ki a mezőgazdaság valós vízigényéről, annak kiszámíthatóságáról, valamint az öntözésfejlesztést hátráltató tényezőkről. A könyv megjelenése az idén ősszel várható.

Forrás: nak.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!