Magyarország

2018.05.04. 17:05

Időjárás-jelentés - 2018. május 5.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Skandinávia felett ciklon örvénylik, arrafelé többnyire felhős az ég, sok helyen esik az eső, a csúcshőmérsékletek általában 15 fok alatt alakulnak. Ugyancsak ciklon található Olaszország felett, a térségben többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Labilis a levegő Közép-Európa térségében, emiatt szórványosan itt is előfordulnak zivatarok. Nyugat-Európába az Atlanti-óceán felől magasnyomás nyúlik be, errefelé sok a napsütés, de Franciaország és Spanyolország egyes részein az ilyenkor megszokottnál alacsonyabbak a hőmérsékletek. Ezzel szemben Kelet-Európában szokatlanul meleg van, több helyen 30 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet. Hasonlóan meleg kontinensünkön mindössze az Égei-tenger környékén van. A Kárpát-medencében is folytatódik a nyárias, meleg idő. A labilis levegő miatt továbbra is kialakulhatnak helyenként záporok, zivatarok.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Pénteken fátyolfelhőzetre, valamint főként délnyugaton és az Északi-középhegységben gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Éjszaka a legtöbb helyen csökken a felhőzet, majd szombaton fátyol- és gomolyfelhők mellett ismét sok lesz a napsütés. Pénteken délnyugaton és az északkeleti határvidéken, szombaton az északi tájakon elvétve, délen elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Holnap a déli területeken lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi, északkeleti szelet ma a Nyugat-Dunántúlon, holnap északkeleten is erős lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 18 fok között alakul, néhol ennél kissé hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 26 és 32 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!