Magyarország

2019.02.06. 12:34

Az idei vetésterületet nehéz megbecsülni

Budapest - A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években.

Budapest - A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években.

A tavaszi árpánál 100 ezer, a zabnál pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Piaci információk alapján tovább csökken a tavaszi kalászosok vetésterülete.

Felére esett vissza

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a tavaszi kalászosokkal kapcsolatosan kifejtette: az árutermelő területek csökkenésével az utóbbi években 2500 hektár körül alakult a vetőmag-szaporítási terület, amely így összességében tavaly mintegy a felére esett vissza. A csökkenés ráadásul gyenge, 3,49 tonna hektáronkénti átlagterméssel párosult. A tapasztalatok alapján a fémzárolható vetőmag mennyisége 2400 tonna körül várható, mely 12 ezer hektár elvetéséhez elegendő. A csökkenés egyik oka, hogy a sörárpatermesztésben egyre nagyobb szerepet kap az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa. A rendkívül ellentmondásos árutermő területi adatok alapján az idei vetésterület nehezen becsülhető, de a Nébih szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve akár vetőmaghiány is előfordulhat.

– A zab árutermő területe a tavaszi árpához hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években. A vetőmag-szaporítások területe az elmúlt három évben 1000 hektár körül alakult, amely 2018-ban mintegy 30 százalékkal csökkent. A 763 hektárról betakarított (3,11 t/ha) 2400 tonna nyers termésből 1500 tonna fémzárolt vetőmagkészlettel számolhatunk, így zabvetőmagból biztosan hiány lesz – ismertette Takács Géza.

- NAK.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!