Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.04. 14:40

„Példaértékű” lett az MVK

<p>Miskolc - Negatív példaként állítja a főváros elé Miskolc tömegközlekedését az Index. &#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/16._MVK_-_besz_mol_.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>MVK-beszámoló </B></A></p>

Borsod fővárosában már 2007-ben meglépték azt, amire most Budapest készül: a tömegközlekedési hálózat megkurtításával csökkenteni a cég veszteségét. Az eredmény: kevesebb utas, kevesebb bevétel, több autós és – ami nem volt jellemző korábban Miskolcraforgalmi dugók.” Ezzel a csöppet sem hízelgő kritikával indul az Index internetes portál cikke. Az újságíró negatív példaként említi a Miskolc Városi Közlekedési Rt. (MVK) egy évvel ezelőtti forgalom-átszervezését. Majd felteszi a kérdést: „Megéri-e hosszútávon egy városnak, ha gazdasági szükségszerűségből, a veszteségek visszaszorításáért a közösségi közlekedési teljesítményét csökkenti? Ha csökken a járművek száma, a tömegközlekedés komfortja, és emiatt csökken az utasok és a jegybevétel száma, hosszú távon fenntartható marad-e a szolgáltatás?”
Kérdéseinket feltettük mi is az MVK Rt.-nek, azokra választ csütörtökre ígértek, de addig is küldtek viszont egy rövid összefoglalót, amely része, a cég által, a novemberi közgyűlési ülés elé beterjesztett javaslatnak: „Az új közlekedési hálózat kidolgozását sokrétű előkészítő munka előzte meg, a javasolt hálózat struktúra kialakítása az utasszámlálási adatok, a célforgalmi és jegyhasználati szokások felmérései együttesen szolgáltak alapul a közlekedési szakemberek számára.”

Rosszabb, de drágább

A cég azt is leírta: a korábban alkalmazott üzleti modell alapján társaságuk vesztesége, a hálózat racionalizálás és tarifaemelés nélkül év végére 1,1 milliárd forint lett volna. Mára azonban gazdálkodásuk nullszaldós – tartalmazta az írásos anyag.

Figyelni a hazajutásra

Volyák Krisztina egyike azok népes táborának, akiknek sokkal nehezebb közlekedniük mióta az MVK Rt. átszervezte a járatait. Mint mesélte: munkahelyére két busszal jut be, s míg korábban nagyon jó volt a csatlakozás, addig ma nem ritka, hogy 20 percet is kell várakoznia. – Nem csak a várakozási idővel van gond, hanem azzal is, hogy korábban munkahelyemre három busszal is eljuthattam, a 101B-s járattal, a 33-as busszal, illetve a 21-essel. Most már csak ez utóbbi jár, így gyakrabban szállok fel villamosra, mert gyakran jár, viszont ekkor többet kell sétálni a munkahelyemig. A legrosszabb pedig a szombat kora esti időszak. Ha bejövök a városba, akkor figyelnem kell nagyon a hazajutásnál, mert van olyan, hogy 1,5 óra telik el két 3-as busz indulása között – számolt be kérdésünkre.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!