Helyi közélet

2016.04.13. 16:20

„A gázpalackok megmentője”

Nyíregyháza - Már két alkalommal vehetett át Bátorságért járó érdemjelet Kulcsár Zsolt tű. törzszászlós, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje.

Nyíregyháza - Már két alkalommal vehetett át Bátorságért járó érdemjelet Kulcsár Zsolt tű. törzszászlós, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztje.

Hároméves kora óta mozog a tűzoltó szakmában, ekkor mászta meg az első gépjármű-fecskendőt, és ragadta magával a tűzoltóhivatás. Nem véletlen, hiszen Kulcsár Zsolt édesapja is a szabolcsi megyeszékhelyen volt tűzoltó.

A gázolaj és a kormos, égett szag, amire emlékszem, illetve az uniformis, amit apukám viselt – emlékszik vissza Zsolt arra a pillanatra, amikor eldöntötte, hogy tűzoltó lesz. Apukája felkészítette, hogy először érettségizzen le, majd szerezzen egy szakmát, ami jó belépő lesz a testületbe. Nyíregyházán végezte tanulmányait, először gépésztechnikusi, majd később gépészmérnöki diplomát szerzett.

2001-ben elsőként vitték el a hat hónapos katonai szolgálatra, ezt követően került a nyíregyházi tűzoltóságra, ahol apja nyomdokaiba léphetett, hiszen édesapja már nyugdíjba vonult, ezzel együtt megkaphatta a már felirattal ellátott egyenruháját.

Az átképzők után végigjárva a ranglétrát előbb különleges szerkezelő, majd 2014-ben műszaki biztonsági tiszt lett. Az új beosztás első hónapjaiban Zsolt nehezen találta a helyét, hiszen egy-egy riasztásnál még mindig összeszorult a szíve, miután a „C” szolgálati csoportot ott kellett, hogy hagyja, de a nagyobb eseményekhez ma is vonul, segítve az élet- és vagyonmentést.

Első, nagyobb elismerését 2011 novemberében történt tűzeset kapcsán érdemelte ki, amikor Nyíregyháza határában, Rozsrétszőlőben egy épületet és egy földbe süllyesztett tárolót találtak lángokban – meséli a törzszászlós, ahonnét egy tucat palackot sikerült épségben kimenteniük.

A második Bátorságért járó érdemjelet pedig idén a Belügyminisztériumban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából rendezett minisztériumi ünnepségen Fibi János tű. törzsőrmesterrel közösen vehette át, miután 2015. december 15-én, Ibrányban egy dissous palackot kihoztak a lángoló épületből, megakadályozva egy esetleges későbbi robbanást.

A 36 éves tűzoltó folyamatosan képzi magát, jelenleg a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának hallgatója, ahol tűzvédelmi mérnök szakirányon kezdte meg tanulmányait. Szakmai sikerét pedig kollégái is segítették – mondja a műszaki biztonsági tiszt, aki hozzátette: Csicsvári Tamás tű. főtörzsőrmesterhez került 14 évvel ezelőtt, neki köszönheti a szakma alapjait.

Felesége, aki szintén egyenruhát visel, valamint gyermeke is büszke rá, így mindennapi feltöltődését családi körben teszi, ha éppen nem a horgászást választja, amelyet szintén az édesapja szerettette meg vele.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában