Megkezdték a felrobbant gázvezeték helyreállítását Kárpátalján

Akt.:
Megkezdték az felrobbant gázvezeték helyreállítását Kárpátalján
Megkezdték az felrobbant gázvezeték helyreállítását Kárpátalján - © Fotó: mukachevo.net
Kárpátalján az Ukrtranszhaz szakemberei folyamatosan dolgoznak Szojuz (Szövetség) nemzetközi földgázvezeték megsérült szakaszának cseréjén.

A gázömlés, majd az azt követő robbanás helyszínén kivágták és eltávolították a sérült csődarabot, amelyet szakértői vizsgálat céljából Kijevbe szállítottak. A hiányzó rész helyére egy új csövet illesztenek.

Az ukrán gázszállító művek helyszíni vizsgálatai alapján az 1420 milliméteres vezeték az egyik hegesztési varrat mentén, anyagfáradás miatt kezdett szivárogni, amit a megsüllyedő talaj is súlyosbított. Mint arról beszámoltunk, a Huszt környéki lakosok január 1-én délelőtt észlelték a gázömlést. A kiszabaduló gáz mintegy másfél óra múlva, hatalmas robbanás kíséretében begyulladt.

A hatóságok közlése szerint sem a detonáció, sem a későbbi tűz nem okozott számottevő környezeti károsodást, továbbá senki sem sérült meg. A helyszíni szemle során megállapították, hogy a szivárgásnak fizikai okai voltak, kizárva ezzel az esetleges terrorcselekmény gyanúját.

Az Ukrtranszhaz központi diszpécseri szolgálata úgy tájékoztatott, hogy az eset nem okozott zavart a Szlovákia és Magyarország irányába folyó orosz földgázszállítás folyamatosságában – írja a Mukachevo.net.

– Palkó István –


Videó: Hatalmas gázrobbanás volt Kárpátalján

Péntek délelőtt robbanás történt a Szojuz (orenburgi) nemzetközi földgáz-vezeték kárpátaljai szakaszán. Senki nem halt meg.tovább »
hirdetés