Nagyvilág

2013.06.05. 11:58

Árvíz - Tovább emelkedik az Elba vízállása a Németországban

Berlin, 2013. június 5., szerda (MTI) - Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán, a Duna mentén csökkent a veszély szerda délelőttre.

Berlin, 2013. június 5., szerda (MTI) - Tovább emelkedik az Elba vízállása a folyó németországi szakaszán, a Duna mentén csökkent a veszély szerda délelőttre.

Az Elbán Csehország felől érkező árhullám évszázados rekordokat dönthet meg, és a mellékfolyók is áradnak. A Saale vízállása 400 éve a legmagasabbra, 8 méter fölé emelkedett Hallénál, ahol június elején 3 méter körüli a megszokott vízállás. Drezdában több száz embert kell biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. A szászországi fővárosnál nyár elején általában 2 méter körül mozog az Elba vízállása, de szerdán délelőtt már 827 centimétert mértek, és a tetőzés csak későbbre várható.

A folyó alsó szakaszán, a cseh határvidéktől több száz kilométerre fekvő Alsó-Szászország tartományban is készülnek az árhullámra. Országszerte tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

A védekezés mellett elkezdődött az árvizek kezeléséről szóló vita. A környezetvédelmi minisztérium szerint a hatóságok tanultak az évszázad árvizeként számon tartott 2002-es katasztrófából, a tartományok több milliárd eurót fordítottak a védművek megerősítésére, és a fejlesztéseket a szövetségi kormány 500 millió euróval támogatta. A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) szerint viszont az állami szervek és az önkormányzatok elhibázott stratégiát követnek. A védőgátak magasításával csak "fűzőbe szorítják" a folyókat - mondta Roland Gramling, a WWF németországi szóvivője, hozzátéve, hogy inkább szélesebb árteret kell kialakítani a folyók mentén.

Bajorországban a Duna vízállása csökkent a kritikus helyeken szerda reggelre. Passauban és Regensburgban is elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A kormány 100 millió eurós gyorssegélyt ígér az árvízkárosultaknak. A gazdasági minisztériumban szerdán a vállalatok megsegítéséről kezdődik egyeztetés ágazati érdekképviseletek, köztük német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) részvételével.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!