Megtett utak – Kótics Ferenc grafikái Kisvárdán

Kótics Ferenc grafikái Kisvárdán
Kótics Ferenc grafikái Kisvárdán - © Fotó: Vinczee Péter
Kisvárda – Az út olyan nagyon emberi szimbólum, mely szorosan összefügg lét–tapasztalatainkkal, mely újra és újra jelen van életünkben. Az utak, válaszutak az emberi etika ábécéje szoros hozzátartozói. Az utak nem csupán emberi utak–visszatükröződik a teremtő sajátossága, mely olykor emberfölötti, olykor titokzatos –írja a kiállításra invitáló meghívójában az alkotó Kótics Ferenc.

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Multifunkcionális Oktatási és Kulturális Központ kiállítótereiben nyílt meg április 28–án –csütörtökön– a kora esti órákban Kótics Ferenc grafikus elmúlt négy évtizedes alkotói munka során készült egyedi, több mint nyolcvan grafikából álló kiállítása, „Megtett utak” címmel. A kiállítást Szeregnyi László művelődésszervező–népművelő köszöntő megnyitóját követően Dr. Kriveczky Béla szólt Kótics Ferenc alkotói munkásságáról.

A kiállított alkotások május 20–ig. láthatók. Közreműködött a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola.

Mindig új utakat kereső

– Kótics Ferenc 1956–os nyírbátori születésű, s közel 36 éve Kisvárdán élő – kezdte az alkotó munkásságát bemutató beszédét Dr. Kriveczky Béla– és alkotó, aki 2–3 éve rendez–megfontolt, felépített „precíz”, az Ő maga világában mély gondolatokat megfogalmazó, átszőtt letisztult alkotásaiból kiállítást. A most itt látható anyaga válogatás mintegy négy évtizedes alkotói munka során elkészült egyedi grafikák töredéke. Töredékek, egyrészről, mert szinte minden önálló kiállítása a néző a befogadó számára ilyen alkalom kínál lehetőséget az átfogóbb képet adó munkáinak tematikájáról, látásmódjáról. Hazánk több városában, településén volt önálló kiállítása, így a teljesség igénye nélkül, többek között, több alkalommal Budapesten, Sopronban, Nyíregyházán, Vásárosnaményban és Nyírbátorban, legutóbb a révfülöpi Tóparti Galériában és Debrecenben is. Másrészről, számtalan grafikája található Európa több országának magángyűjtőinél, a hazaiakon kívül, mint Ausztria, Németország, Belgium, Svájc, Hollandia, Anglia, Kanada, Ausztrália, Izrael, sőt Egyiptomban is. Kreatív alkotó, mindig új utakat kereső újra formálni, újra teremteni, megújulni igyekvő, aki gondolatokba szőtt emberi létet, igazságot, a jelenkori életünk tapasztalatai, mint inspiráló élményeket, az antik kultúrákból–mítoszokból, a biblia világából merített témákat jeleníti meg és ülteti a mába alkotásaiban

–A jelen kiállítás gondolata: az emberi élet folyamatosan jelenlévő, szorosan hozzátartozó, összefüggő, szinte szétválaszthatatlan, döntésekre lehetőséget adó, ugyanakkor néha kényszerítő út–utak keresése, a megtett utak vetületeinek visszatükröződése. Tükör is egyben, melyben látjuk mi magunkat, múltunkat, jelenünket. Őszinte és tiszta szívvel ajánlom megtekintésre az itt látható, mintegy száz alkotást a kedves megjelenteknek– mondta befejezésül Dr. Kriveczky Béla.

– Vincze Péter –
hirdetés