Mérgelődés

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉKN
Azt, hogy mi kerül az asztalunkra, sokszor nem is sejtjük. Ma már természetes, hogy egyre kevesebben tudják megtermelni maguknak a betevő falatokat, és szinte mindent a boltokban, a piacokon szerzünk be. S bizony előfordul, csak utólag értesülünk egy-egy élelmiszert előállító vagy feldolgozó cégnél feltárt szabálytalanságokról. Dankó Mihály jegyzete.

Hallunk penészes, lejárt szavatosságú alapanyagokról, ellenőrizhetetlen eredetű és minőségű termékekről. Egyes helyeken fittyet hánynak az alapvető higiéniára, fő szempont, minél olcsóban, minél többet. Ameddig nincs baj, észre sem vesszük, legfeljebb az egyre szigorúbb és sűrűbb ellenőrzések eredményének értékelésekor kapjuk fel a fejünket. Mindezt megfűszerezheti egy áfacsalás, merthogy az ügyeskedők igyekeznek kihasználni minden kiskaput. S ebbe belefér a törvénytelenség is.

A törvényesség, a szigorúság, a becsületesség, a szakmai ismeret, a szabályok betartása – az élet minden területén fontos elem. Nincs ez másként az élelmiszert termelőknél, feldolgozóknál és forgalmazóknál sem. Százak, ezrek egészsége kerülhet veszélybe, ha tisztességtelenül végzik a munkájukat. Még ha nem is azonnal látszik a baj, a szervezetünkben összegyűlt káros anyag felemészti az egészségünket, s meleg­ágya lehet a súlyos, sokszor végzetes betegségeknek. A vásárló bizalmával, hitével nem szabad visszaélni. Csak abban lehet bízni, hogy akinek feladata az ellenőrzés, és az esetleges számonkérés, vagy a felelősségre vonás, az teszi a dolgát. S akik egyszerű fogyasztóként leülünk vasárnap a finom ebédhez, nem kell félnünk, s inkább úgy állunk fel: „no, ez vérré vált bennem”!

Dankó Mihály
hirdetés