Gávavencsellő

2020.06.05. 17:16

Helyben tartani a fiatalokat

Gávavencsellőn elsősorban a népességmegtartás a cél.

20200331 Gávavencsellő fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Járják a települést és házhoz viszik a segítséget Gávavencsellőn. képen: Bodnár Flóra, Sváner Fruzsina, Türk Barbara óvodai gondozók

Forrás: Illusztráció/KM-archív

Fotó: Dodó Ferenc

Már több száz fiatal vett részt abban a programban Gávavencsellőn, amelynek elsődleges célja, hogy a tanulmányaik befejezése után minél többen maradjanak a településen.

– A programnak az Adj esélyt Gávavencsellőnek nevet adtuk – mondja Berecz János, a település polgármestere. – Ez egy összesen 101 milliós projekt, amelynek még nem értünk a végére. Megpróbáljuk több irányból is „támadni” a fiatalokat. Első körben megkérdeztük, mi az, ami nekik hiányzik a faluból. Persze borítékolhattuk volna a választ, hogy egy diszkó, mert amikor mi fiatalok voltunk, mi is elsősorban bulizni szerettünk. Igaz, akkor három diszkó is volt a faluban, most pedig egy sincs.

– Erre a felvetésre az volt a válasz, hogy rendben van, szükség van szórakozóhelyre is, de ez csak a nyári időszakot fedi le, utána a fiatalok visszamennek a tanulmányaik városába, és legfeljebb kéthetente vagy havonta látogatnak haza a következő tanév végéig.

Berecz János elmondta, a fiatalokat igyekeznek bevonni a falu vérkeringésébe.

Azt akarjuk elérni, hogy már a középiskolások, valamint az egyetemisták is aktív részesei legyenek Gávavencsellő közösségi életének.

– Ezért ahogy csak tudjuk, bevonjuk őket a települési programok szervezésébe és a lebonyolításába egyaránt, mindezt azért is, hogy még erősebb legyen a kötődésük a faluhoz, kedvük legyen itt elhelyezkedni, ha befejezik a tanulmányaikat. Szerettünk volna tavasszal egy nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamot beindítani, de a járvány keresztülhúzta a számításainkat, így ez átkerül őszre – mondja Gávavencsellő polgármestere.

Két évig ingyen laknak

A „Négyház” program is működik egy ideje.

– Mi „Négyháznak” hívjuk azt a négy önkormányzati ingatlant, amit szintén a program keretében újítottunk fel – mondja Berecz János. – Ezenfelül teljesen be is rendeztük ezt a négy házat, és elsősorban olyan házaspároknak hirdettük meg, akik szeretnének letelepedni Gávavencsellőn. Egy házat két évig bérelhetnek a párok úgy, hogy bérleti díjat nem kell fizetniük, csak a rezsit állják. Miután a faluban több munkáltató is van, ezért nem túl nagy gond az elhelyezkedés.

Ezalatt a két év alatt gyűjthetnek a fiatalok, és miután viszonylag olcsón lehet nálunk ingatlanhoz jutni, nem nehéz a két év után önálló életbe kezdeni egy saját házban.

– Egy ösztöndíjprogramunk is működik, fél évig tíz diákot tudunk támogatni 20-20 ezer forinttal. Eddig már több száz fiatalt tudtunk elérni az Adj esélyt programban, és örömmel látjuk, hogy közülük egyre többen szeretnék Gávavencsellő leélni az életüket.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában