Mindenki kerítése

Mindenki kerítése
Miután Nizzában egy kamion közel száz embert gázolt halálra, és rengeteg sérült még életveszélyben van, az Iszlám Állam (IÁ) poszterekkel ünnepel – olvasom a csütörtök esti szörnyűséget követő hírek közt. Egy francia újságíró szerint az IÁ felszólította követőit, hogy autóikkal minél több amerikai és európai embert gázoljanak halálra. Hátborzongató. Galambos Béla írása.

Tavaly, a szerb–magyar határra tervezett műszaki zár megvalósítása idején hozott rendeletet a kormány arról, hogy egyszeri, plusz a jövedelemkiesés miatt éves kártalanítás illeti meg a határ menti földjük révén érintett gazdákat. Nincs morgás. Csupán a határzárat bontók részéről. Tavasztól nagy erőkkel folyik a magyar–román határzár előkészítése is. Első lépéseként „közérdekű használati jogot” jegyeztek be a kerítés munkálataival érintett ingatlanokra, sőt a kártalanítási eljárások is megindultak. Korrekt.

A tájékoztatás tán lehetett volna eredményesebb. Egy román határszéli földtulajdonos, akinek négy földdarab után 230 ezer forint kártalanítást állapítottak meg, azt mondta, ő akkor is odaadná a földcsíkot, ha semmit nem kapnának érte, hiszen a haza védelméről van szó! Megsüvegelendő. Nem a francia, hanem a schengeni határokat kellett volna lezárni, és megállítani a migránsrohamot, vélekedett tegnap a biztonságpolitikai szakértő. „…Fontos dolgot kell tisztáznunk a magunk és közös uniónk érdekében. Ezt egy szóval tudnám leírni: kerítés” – publikálta az Azúr-parti horror előtt pár nappal a magyar miniszterelnök. Tiszta sor.

Galambos Béla
hirdetés