Helyi közélet

2008.09.26. 11:11

Ínycsiklandozó, velős Krúdy-napok

<p>Nyíregyháza - Október 17-én irodalmi szalon átadásával és kamarakiállítás megnyitójával kezdődik a program.</p>

Kulináris élvezetekkel és csábító szellemi táplálékkal egyaránt kecsegtet a Krúdy-napok rendezvénysorozata. A szervezők biztosra mentek, már három héttel a programdömping előtt fellebbentették a fátylat. Nagy László, Nyíregyháza alpolgármestere hangsúlyozta, hogy hagyományteremtő céllal keltik életre az öt naposra tervezett megemlékezést, melynek apropóját ezúttal Krúdy Gyula születésének 130., halálának 75. évfordulója szolgáltatja.

– Amennyiben egy város ápolja a múltját, egyúttal a jövőjét is építi. Szeretnénk, ha a jeles irodalmi személyiség szellemisége a lehető legszélesebb körhöz eljutna. Mindenki megláthatja benne azt, ami számára fontos. Krúdyt minél markánsabb megismertetnénk a nyíregyháziakkal, ami a Nyírségi Ősz után egy újabb fontos rendezvényként kerülhet be a naptárba – taglalta Nagy László.

Október 17-én, pénteken irodalmi szalon átadásával és kamarakiállítás megnyitójával kezdődik a Krúdy-napok. Ideális az időzítés: ünnepélyes keretek között éppen akkor vehetik birtokba a felújítandó Krúdy-termet a városházán. No és a zenés irodalmi vacsoraestnek otthont adó hely neve is tálcán kínálja magát – Krúdy Vigadó.

– Lesz többek között tudományos emlékülés, irodalmi barangolás, filmvetítés, hangverseny, emléktábla-koszorúzás és önkormányzati megemlékezés is – tette hozzá Markovics Attila irodavezető. – A város forgalmas pontjain korabeli ruhákba öltözött fiatalok ajándékoznak az író kedvenc receptjeiből. Több étteremben Krúdy-menüt lehet fogyasztani. A gasztronómián át is vezethet az út az irodalmi tevékenység megismeréséhez.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában