Nagykálló hírei

2018.04.03. 16:00

Gombanagyhatalom lesz Nagykálló – komoly beruházásba kezd a városban a Fungaria Zrt.

Nagykálló - Egy több milliárd forint összértékű beruházás keretében a Fungaria Bio Zrt. egy komposztgyártó, gombatermesztő és -feldolgozóüzemet hoz létre Nagykállóban.

Nagykálló - Egy több milliárd forint összértékű beruházás keretében a Fungaria Bio Zrt. egy komposztgyártó, gombatermesztő és -feldolgozóüzemet hoz létre Nagykállóban.

A komplexum európai mércével is egyedülálló lesz mind termesztéstechnológiai, mind pedig környezetvédelmi szempontból – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melynek a nagykállói polgármesteri hivatal adott otthont kedden délután. az eseményen dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: ez a beruházás is segít még tovább csökkenteni a térségben a munkanélküliséget.

– A munkanélküliségi rátát az utóbbi nyolc év munkájának köszönhetően a térségben sikerült nyolc százalék alá csökkenteni. A cél a négy százalék, ebben nagy segítség lehet a Fungaria Bio Zrt. nagykállói beruházás is – fogalmazott dr. Simon Miklós, majd aláhúzta: a választókörzetében az utóbbi években sikerült 7000 új munkahelyet teremteni, ebből négyezret a versenyszférában. – Az elmúlt négy esztendőt figyelembe véve 7 milliárd forint nagyságrendű fejlesztés és beruházás érkezett Nagykállóba, a Fungaria új komplexumával ez az összeg megközelíti majd a tízmilliárd forintot.

Seszták Oszkár hozzátette: ez a projekt kiválóan illeszkedik a megyei foglalkoztatási paktum céljaihoz, valamint a roma integrációt is segíti. – Azt, hogy ma itt legyünk, egy komoly, három éves előkészítő munka előzött meg.

Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere úgy fogalmazott: 300 regisztrált közmunkás dolgozik a városban, akár közülük is kikerülhet a Fungaria Bio Zrt. 280 új alkalmazottjának egyike.

– A cégnek minden segítséget megad az önkormányzat – nyomatékosított a polgármester. Ezek után Varga László projektvezető részletezte a terveket, prezentációjából kiderült: a komplexum Nagykállótól keletre, egy 18 hektáros ingatlanon terül majd el. Felépül egy alapanyagkészítő és -tároló telep, egy komposztüzem, egy feldolgozó- és csomagolóüzem, egy oktatóbázis és egy kutatólabor is. – Mi az integrációban gondolkodunk, tehát azon kívül, hogy felveszünk 280 új munkatársat, a környékbeli, köztük a roma családokat a gombatermesztésbe is szeretnénk bevonni – emelte ki Varga László, aki hozzátette: a csiperkegombán kívül szinte minden gombafajjal foglalkoznak majd, szeretnének különböző prémiumtermékeikkel a Nyugat-európai piacra is betörni.

Koppányi Tibor, a Fungaria Bio Zrt. vezérigazgatója a prezentáció után megköszönte a projektben eddig közreműködő összes partner munkáját, majd Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese üdvözölte a beruházást, mely amellett, hogy munkahelyeket teremt, az integrált termesztés révén a környékbeli családoknak megélhetést is biztosít.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!