Nagyvilág

2008.09.21. 17:39

Slota pártja szerint Budapest politikája Európára és a világra is veszélyes

<p>Nem Ján Slota, hanem a szlovákiai látogatásaival a protokollt megkerülő és a határokat is figyelmen kívül hagyó Sólyom László magyar elnök kelt feszültséget a szlovák-magyar viszonyban.</p>

Ezt Anna Belousovová a Szlovák Nemzeti Párt vezetője jelentette ki a Szlovák Televízió vasárnapi közéleti vitaműsorában.

A kormánykoalíciós Slota-párt második embere Szili Katalin magyar házelnököt is bírálta, amiért hivatalos tanácskozáson Felvidéknek nevezi Szlovákiát.

A pozsonyi parlament egyik alelnöki posztját is betöltő nemzeti párti politikus ismét kifogásolta, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma az Országgyűlés tanácsadó szerveként tevékenykedik. Úgy véli, a határon túli magyar politikusok - köztük a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusai - ezen a fórumon olyan feladatokat kapnak, amelyek révén Nagy-Magyarországot akarják visszaállítani. "Budapest hivatalos politikája nagyon veszélyes Európára és az egész világra nézve" - figyelmeztetett Belousovová. Éppen ezért pártja - amely a pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb ereje - a szlovákiai magyar képviselők felelősségre vonását sürgeti, és törvényt akar elfogadtatni a Szlovák Köztársaság védelmére.

František Mikloško ellenzéki képviselő és volt házelnök, a Szlovákiai Konzervatív Demokraták nevű párt államfőjelöltje szerint Slotáék retorikája azt sugallja, hogy a szlovákok és a magyarok között háborús a helyzet. Megjegyezte, a nemzeti párt választóinak talán megfelel ez a hangnem, de a többség békés együttélést akar. "A magyarokkal folyamatosan tárgyalni kell, nem szabad őket az ellenségként feltüntetni" - tette hozzá Mikloško.

E héten a Slota-pártnak nem sikerült elérnie, hogy az MKP képviselőit beszámoltassa a budapesti fórumról. Kedden várhatóan újabb próbát tesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!