Nagyvilág

2010.07.22. 17:17

A magyar összefogás szükségét hangsúlyozta Markó és Tőkés Tusnádfürdőn

<p>Összefogással kell biztosítani az erdélyi magyarság politikai képviseletét - ezt az üzenetet hangsúlyozta csütörtökön Tusnádfürdőn tartott előadásában Markó Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.</p>

A vita alatt Markó a szlovákiai választások utáni helyzetre figyelmeztetett, ahol a Magyar Koalíció Pártja a nem jutott be a parlamentbe, helyette a Bugár Béla vezette magyar-szlovák "Most-Híd" nevű párt kapott helyet.

Úgy látja, annak, hogy az egységes magyar etnikai képviselet helyett a választók egy magyar-szlovák pártot juttattak be a parlamentbe az a tanulsága, hogy a közösség az eredményesség esélyére szavazott, miután éveken át kudarcról kudarcra haladt az ellenzékben levő magyar politika. "Nekünk Romániában etnikai képviseletként és nem a szlovákiai modell szerint kell eredményeket felmutatni, hogy a hasonló radikális változásokat megelőzzük" - mondta.

Tőkés László úgy látja, az eredmények érdekében új fejezetet kell nyitni a két szervezet által közösen létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) életében, ahhoz, hogy tartalommal lehessen megtölteni a magyar összefogást, amely ma sem működik megfelelően. "Képtelenség hogy Magyarországon példátlan választás győzelem és nemzeti összefogás valósult meg, Erdélyben pedig ellenkező irányba haladjunk" - mondta Tőkés.

Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot az RMDSZ és az EMNT keltette életre, célja a romániai magyar érdekképviselet hatékonyabbá tétele, közös álláspont kialakítása az erdélyi magyarságot érintő kérdésekben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!