Nagyvilág

2010.07.03. 08:33

Nem voltak veszélyben az űrhajósok a Progressz dokkolási hibájánál

<p>Mind az orosz, mind az amerikai szakemberek azt állították pénteken, hogy egyetlen pillanatig sem volt veszélyben a Nemzetközi Űrállomás hat asztronautája pénteken, amikor nem tudott bedokkolni a robotpilóta által irányított, ember nélküli teherűrhajó.</p>

Az orosz Progressz M-06M június 30-án indult el, 2,6 tonna üzemanyagot, élelmet és vizet visz az űrállomásra, de elvétette a kapcsolódási pontot.

Moszkvai illetékesek szerint az automata dokkolási rendszer gyakran hibásodik meg, de az, hogy egy űrhajó teljesen elvéti a kapcsolódást, ritkán fordul elő. Pénteken már nem kísérelték meg az újabb kapcsolódást, ugyanakkor moszkvai források hozzátették: nem alakult ki vészhelyzet az űrállomáson.

A moszkvai irányító központ szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy az űrhajó túlrepült az űrállomáson, és biztonságos, három kilométeres távolságra került, ezért kizárt a karambol lehetősége. Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség az állomás asztronautái megpróbálták a dokkolást automatikusan, de aztán adódott egy technikai probléma, és már a kézi irányítású manőverre sem volt lehetőségük.

Az űrhajó "kontrollálhatatlan pörgésbe kezdett"

Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint az űrállomás parancsnoka, Alexander Szkvorcov azt mondta az irányító központnak, hogy látja, amint az űrhajó "kontrollálhatatlan pörgésbe kezdett". Később azonban az orosz űrügynökség azt közölte, hogy ellenőrzés alá vonták a Progresszt, és az újabb dokkolást vasárnap fogják megkísérelni.

Az amerikai űrhivatal, a NASA azt közölte honlapján, hogy a "dokkolást el kellett halasztani a nagy távolságú adatátvitel hiánya miatt, ezért az űrhajó túlrepült az állomáson " Lynnette Madison, a NASA Johnson űrközpontjának szóvivője azt mondta, hogy a hat asztronauta egyetlen pillanatig sem volt veszélyben. Mint mondta, még abban az értelemben sincs veszély, hogy az űrhajósoknak van elég tartalékuk üzemanyagból, élelemből és vízből.

Májusban is az automata dokkolási rendszer romlott el a legutóbbi Progressz kikötésekor, de aztán sikerült kézi irányítással, biztonságosan elvégezni a csatlakozást. Az Interfax az eset kapcsán idézte az irányító központ egyik munkatársát, aki azt mondta az asztronautáknak: "a dokkolás elmarad, van időtök ebédelni, nincs semmi dolgotok a Progresszel jelenleg, de azért maradjunk kapcsolatban".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!