Nagyvilág

2010.08.13. 15:11

A palesztin elnök "nagyon közel áll" a közvetlen tárgyalások megkezdésére Izraellel

<p>A palesztin elnök "nagyon közel áll" ahhoz, hogy beleegyezzen közvetlen béketárgyalások megkezdésébe Izraellel - írta pénteken az AFP francia hírügynökség az Európai Unió külügyi főképviselőjére hivatkozva. A palesztinok és az izraeliek a Gázai övezet elleni, 2008 decemberében kezdődött izraeli offenzíva óta nem tartottak közvetlen tárgyalásokat a közel-keleti békéről.</p>

Az EU külügyi főképviselője, Catherine Ashton egy külügyminisztereknek írt levélben közölte, hogy Mahmúd Abbasz palesztin elnök "nagyon közel áll" a közvetlen tárgyalások megkezdéséhez. Az AFP által is látott levélben Ashton azt írja, hogy a palesztin elnök vasárnapra, vagy rá pár napra már olyan helyzetben lesz, hogy végleges választ tud adni.

Ashton levele szerint a közel-keleti béketárgyalásokban közvetítő úgynevezett Kvartett (Oroszország, Egyesült Államok, az ENSZ és az EU) Abbasz válasza után közleményt hoz nyilvánosságra. Abban megerősítik korábbi követelésüket, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek építését Ciszjordániában, és Kelet-Jeruzsálemben.

A kormányfő hivatala tagad

Közben az Al-Hayat című, londoni központú arab nyelvű újság azt jelentette, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fel fogja ajánlani, hogy Izrael kivonul Ciszjordánia területének kilencven százalékáról, és kitelepítenek ötvenezer zsidó telepest. A lap szerint a béketárgyalások beindítására készített ideiglenes terv nem érintené Kelet-Jeruzsálemet, amelyet a palesztinok jövőbeli államuk fővárosának akarnak, de nem is kötelezné a palesztinokat a fegyveres ellenállás feladására, vagy arra, hogy teljesen lemondjanak Jeruzsálem keleti feléről vagy a maradék ciszjordániai területekről.

Az izraeli kormányfő hivatala azonban teljes egészében tagadta az Al-Hayat állításait, hazugságnak nevezve a cikket - írta a Jerusalem Post című izraeli lap.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!