Nagyvilág

2010.08.29. 15:51

Megmutatja a náci korszakkal kapcsolatos iratait a francia államvasutak az amerikaiaknak

<p>A francia államvasutaknál lehetővé teszik az amerikai hatóságoknak, hogy megtekintsék az archív anyagokat, amelyek a vasúttársaság szerepét taglalják a zsidók második világháború deportálásában - közölte vasárnap a társaság elnöke. A bejelentés összefüggésben van azzal, hogy a francia vasút pályázik egy nagysebességű vasútvonal kaliforniai megépítésére.</p>

"Húsz évvel ezelőtt megnyitottuk az archívumainkat, most készek vagyunk mindent megmutatni az amerikai hatóságoknak" - mondta a francia vasúttársaság elnöke, Guillaume Pepy az Europe 1 rádiónak adott interjújában. A vasút és a szintén francia Alstom közösen pályázik a Los Angeles és a San Francisco közötti nagysebességű vasúti pálya építésére, amelynek költségét 43 milliárd dollárra becsülik.

A kaliforniai kongresszus múlt héten szavazta meg azt a törvényt, amelynek alapján részletes adatokat kérnek az európai pályázóktól a deportálásokban 1942-ben és 1944-ben játszott szerepükről, valamint arról, hogy fizettek-e kárpótlást. A törvényben megnevezték a francia állami vasúttársaságot. A Demokrata párti Bob Blumenfield, a törvény kezdeményezője, azt állította: a francia állami vasút "visszautasította, hogy vállalja a felelősséget a deportálásokban".

Franciaország 1940-es megszállása után a francia vasúttársaság vonatai a források szerint menetrendszerűen vitték a francia zsidókat a haláltáborokba. A társaság később azt állította, hogy erre kényszerítették a nácik az akkori vezetőket, és számos vasutas csatlakozott az ellenálláshoz. "Egy dolgot nem szabad elfelejteni: az SNCF-et, a dolgozóinkat a náci megszállók rabigába hajtották, és halállal fenyegették őket, ha nem teljesítik a parancsokat. Kétezer francia vasutast végeztek ki a nácik a megszállás idején" - mondta Guillaume Pepy, majd hozzátette: nincs rejtegetnivalójuk, az amerikaiak minden archív iratot megnézhetnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!