Nagyvilág

2010.09.18. 12:54

Fehéroroszországban elutasították két halálraítélt fellebbezését

<p>Fehéroroszország Legfelsőbb Bírósága elutasította két halálraítélt fellebbezését, akiknek ügyében az egyik megyei bíróság mondta ki a legsúlyosabb ítéletet - adta hírül szombaton a fehéroroszországi Chartia97 ellenzéki hírportál. A legsúlyosabb büntetésre ítélt páros kiirtott egy családot, és egy kisfiút túszul ejtve menekült a tett színhelyéről.</p>

A halálraítéltek fellebbezési kérelmének elutasításáról Irina Tolsztyik jogvédő értesítette a sajtót. Nyilatkozatából kiderül, hogy a halálbüntetést még május 14-én hozta meg a Grodno Megyei Bíróság. A két férfi egy őszi éjjel tört rá a múlt éven egy családra, és az elrejtett értékeket követelték. A dulakodás közben késekkel halálra sebezték a ház 65 éves tulajdonosát, annak 52 éves élettársát és 34 éves menyét. Ezt követően a szintén a házban tartózkodó tízéves kisfiút túszul ejtve elmenekültek a talált értékekkel, de előbb az áldozatokra gyújtották a házat.

Menekülés közben még súlyosan megsebesítettek egy taxist is, akinek meg akarták szerezni a kocsiját. A sikertelen autószerzés után az egyikük lakásán akarták meghúzni magukat, ahol végül rajtuk ütöttek a kommandósok.

Az Európai Tanács elítéli a halálbüntetést

A két halálraítélt most azt állítja, hogy az ellenük folyó nyomozás során a hatóságok súlyosan megsértették a törvényeket, illetve az ENSZ személyi és politikai szabadságra vonatkozó előírásait. Továbbá mindketten azt próbálják elhitetni a közvéleménnyel, hogy csupán részesei, de nem közvetlen elkövetői a gyilkosságoknak, és az egyetlen életben maradt szemtanú, az elrabolt kisfiú téved.

Az európai kontinens államai közül egyedül Fehéroroszország él még a halálbüntetés eszközével. Az Európai Tanács legutóbb az idén tavasszal ítélte el határozottan a halálbüntetés alkalmazását Fehéroroszországban, rámutatva arra, hogy ez ellentétes a fehérorosz hatóságok elmúlt években tett nyilatkozataival, miszerint fokozatosan korlátozni fogják annak alkalmazását. Svájcban ugyanakkor néhány hete kezdeményeztek aláírásgyűjtést a halálbüntetés visszaállításáért.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!