Nagyvilág

2010.09.18. 13:44

Szabadon engedte egy lengyel bíróság a csecsen Zakajevet

<p>Elengedte pénteken este a varsói körzeti bíróság a csecsen Ahmed Zakajevet, akit napközben vettek őrizetbe a lengyel fővárosban - közölte szombaton a lengyel média. Zakajev a csecsen világkongresszusra érkezett Varsóba, és akkor vették őrizetbe, amikor az autójához indult, mert saját állítása szerint önként akart megjelenni az ügyészségen.</p>

Zakajev ellen Moszkva kérésére nemzetközi elfogatóparancs van érvényben terrorista tevékenység gyanújával. Ennek megfelelően jártak el a lengyel hatóságok. A varsói körzeti bíróság péntek este azonban úgy döntött, hogy Zakajev szabad lehet, de nem hagyhatja el Lengyelországot, amíg nem születik döntés arról, hogy kiadható-e Oroszországnak.

A csecsen világkongresszus egy szervezője, Adam Borowski azt közölte, hogy Zakajev nem szándékozik távozni Lengyelországból a bíróság kiadatási döntéséig. Az 51 éves Zakajev szerint az ellene felhozott orosz vádak koholmányok.

Az Interpolon keresztül köröztetik

Zakajev az "Icskéria Csecsen Köztársaság" nevű szakadár államalakulat kormányfőjének tartja magát. Az egyoldalúan kikiáltott függetlenséget Oroszország nem fogadja el, és az első csecsen háború (1994-1996) után a köztársaság szuverenitását az akkor Afganisztánt kormányzó tálibok ismerték el csupán. Zakajev egyébként harcolt az orosz csapatok ellen Groznijnál, az első csecsen háborúban.

Zakajev 2003 decemberében politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában. Oroszország az Interpolon keresztül körözteti az egyebek mellett terrorizmussal, terrorszervezetek illegális finanszírozásával és gyilkosságokban való bűnrészességgel vádolt Ahmed Zakajevet.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!