Nagyvilág

2011.03.10. 21:44

Kihallgatták Jozef Roháčot

<p>Nyitra - A nyitrai kerületi ügyész kihallgatta Jozef Roháčot, akit a Magyarország által kiadott európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le február 18-án Léván.</p>

Jelenleg Nyitrán van őrizetben. Ján Ludva ügyész tájékoztatott, hogy a fogdába elhozta Roháč számára a budapesti bíróság által kiadott eredeti elfogatóparancsot. Március 14-én dönthet a Nyitrai Kerületi Bíróság arról, hogy előzetes letartóztatását kiadatási őrizetre módosítják, ezt követően határozhatnak kiadásáról Magyarországnak. Az ügyész nem hozta nyilvánosságra a kihallgatás tárgyát, elmondása szerint formális kihallgatásról volt szó.

A múltban Roháč kilenc évig volt szökésben. A Patkány gúnynévvel illetett férfit a cseh rendőrség tartóztatta le 2008-ban Prágában. Egy véletlenszerű ellenőrzés során hamis iratokat mutatott be, így sikerült lefülelni. Ezt követően kiadták Magyarországnak, ahol gyilkossággal is vádolták, de végül csak robbanóanyaggal való visszaélést tudtak rábizonyítani.

Szlovákiában Róbert Remiáš meggyilkolásával vádolták Roháčot Imrich Oláh -val együtt, aki már nincs az élők sorában. Remiáš saját kocsijában lelte halálát, amikor az Pozsony Károlyfalu városrészében felrobbant. Remiáš állítólag az egykori szlovák titkosszolgálati alkalmazott, Oskar Fegyveres informátora volt. Fegyveres állította a múltban, hogy az egykori szlovák köztársasági elnök, Michal Kováč fiának külföldre hurcolása mögött a szlovák titkosszolgálat áll. Remiáš meggyilkolásának ügyében azonban a pozsonyi kerületi ügyész 2006-ban leállította a vizsgálatot Roháčék ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!