Nagyvilág

2011.03.26. 07:50

Megbukott a kanadai kormány

<p>A kanadai parlament feloszlatását és új választások kiírását fogja kérni szombaton Stephen Harper kanadai kormányfő, miután konzervatív kormánya 11 vokssal elbukta a bizalmatlansági szavazást. Hét éven belül már a negyedik választást fogják tartani Kanadában.</p>

A Liberális Párt javaslatára megtartott pénteki szavazáson a kanadai parlament 156 igen és 145 nem szavazattal vonta meg a bizalmat Stephen Harper miniszterelnök konzervatív kormányától. A szavazással megerősítettek egy parlamenti bizottság döntését, amellyel a kormányt a törvényhozás munkájának akadályozásával vádolták. Hasonló még nem fordult elő a kanadai történelemben.

A kormány szerint az ellenzéki többségű bizottság politikai döntés hozott, amikor a parlament akadályozásának tekintette, hogy a kormány nem adott elégséges információt az igazságszolgáltatási reform és egy vadászgépbeszerzés költségvetési vonzatairól.

Stephen Harper kormányfő helyi idő szerint szombat délelőtt fogja felkérni David Johnston kanadai főkormányzót a parlament hivatalos feloszlatására és az új választások kiírására, amelyet május elején tartanak majd. A héten készített közvélemény-kutatások adatai szerint a konzervatív párt megelőzi az liberálisokat és a baloldali Új Demokrata Pártot is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!