Nagyvilág

2011.04.18. 20:41

Elhunyt a Ferrero édességgyártó egyik tulajdonos-vezérigazgatója

<p>Balesetben meghalt Pietro Ferrero, a Nutellát is gyártó Ferrero csoport társ-vezérigazgatója.</p>

A 47 éves üzletember Dél-Afrikában volt üzleti úton, de a cégcsoport szóvivője nem árult el részleteket a baleset körülményeiről. A céget Pietro öccsével, Giovannival közösen vezette, édesapjuk, a 85 éves Michele pedig még mindig a csoport elnöke.

Olaszország elvesztett egy üzletembert, aki a legjobb minőséget képviselte - emlékezett meg Pietro Ferreroról Franco Frattini külügyminiszter, aki szerint a Ferrero vállalat különösen nagymértékben járult hozzá a "Made in Italy" brand sikeréhez szerte a világon.

 
A Ferrero története az 1940-es években kezdődött az északi Piemont régióban, ahol egy - szintén Pietro Ferrero nevű - cukrász saját vállalkozást indított, és egy titkos recept szerint kezdett édességeket gyártani. Ezekhez a kakónál jóval olcsóbb mogyorót használta alapanyagként. Ebből lett aztán a Nutella, amely aztán gyorsan népszerűvé vált világszerte. 1957-ben lett a cég irányítója a még most is az elnöki székben ülő Michele, aki a világ egyik vezető édességgyártó vállalatává fejlesztette azt. A Ferrero csoporthoz tartozik a Ferrero Roche, a Kinder és a Tic Tac márka is.

 

A vállalatcsoport éves forgalma 6,6 milliárd euró (1763 milliárd forint) volt a 2009-2010-es pénzügyi évben, ez 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A még mindig családi tulajdonban lévő cég tizennyolc gyárában több mint huszonegyezren dolgoznak.

A Forbes magazin legfrissebb felmérése szerint Michele Ferrero Olaszország leggazdagabb embere, a szemüveggyáros Leonardo Del Vecchio és a médiamogulból miniszterelnökké lett Silvio Berlusconi előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!