Nagyvilág

2011.06.08. 20:25

Rasmussen: a következő atlanti csúcsig meg lehet állapodni a NATO-orosz rakétavédelmi együttműködésről

<p>Brüsszel (MTI) - A NATO-főtitkár reményei szerint a szövetség tagországait vezető állam- és kormányfők következő találkozójáig, jövő májusig sikerül megoldásokat találni az Oroszországgal a rakétavédelem terén folytatott együttműködés nyitott kérdéseire.</p>

 A NATO és Oroszország védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója után nyilatkozva Anders Fogh Rasmussen hangoztatta, hogy a szövetség nem tekinti fenyegetésnek Moszkvát, és tagországai sem jelentenek veszélyt a szomszédos országra.

Orosz részről korábban értésre adták: a szövetségtől garanciát várnak arra, hogy a rakétavédelmi rendszer nem irányul Oroszország ellen.

"A tényleges biztonsági fenyegetésekre kellene összpontosítani a múlt szellemei helyett, amelyek már nem léteznek" - fogalmazott Rasmussen szerdán.

Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter a találkozón szóvá tette, hogy a NATO nem kívánja meghallgatni aggályaikat. Megerősítette, hogy egyelőre nem tudja elfogadni a szövetség álláspontját.

Rasmussen azonban hangoztatta, hogy a rakétavédelmi együttműködés közös érdek, hiszen mindkét félnek ugyanazokkal a fenyegetésekkel kell szembenéznie. Mint mondta, a találkozón lépéseket tettek azon közös alapelvek kialakítása felé, amelyeken az együttműködés alapul majd.

Más források szerint mindazonáltal a NATO-ban körvonalazódik egy olyan megoldás is, hogy a szövetség az együttműködési megállapodás halasztódása esetén egyedül halad előre a saját védelmi rendszerével. Anders Fogh Ramsussen megerősítette, hogy a NATO két külön rakétavédelmi rendszerben gondolkodik, elképzelésének lényege, hogy a szövetségi és az orosz rendszer működtetésében dolgoznának együtt. Ez elsősorban információcserét jelent - fejtette ki.

A főtitkár méltatta az Oroszországgal folytatott együttműködésben más területeken elért eredményeket. Ezek közül kiemelte a bizalmas információk cseréjét a terrorellenes harc jegyében, az infrastruktúra-fejlesztés terén folytatott együttműködést, valamint a robbanóeszközök kimutatását célzó technológiai programot. Emlékeztetett arra, hogy a két fél fontos közös hadgyakorlatokat is tart ezekben a napokban: a Balti-tenger térségében vadászgépek gyakorolnak együtt, továbbá egy orosz tengeralattjáró is csatlakozott a szövetség víz alatti mentési gyakorlatához.

Rasmussen örömét fejezte ki, hogy három év szünet után ismét találkoztak a védelmi miniszterek orosz kollégájukkal, és bejelentette, hogy júliusban az oroszországi Szocsiban tartanak kihelyezett ülést nagyköveti szinten.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!