Nagyvilág

2011.06.15. 11:23

Ukrajnában is szent lesz a gyónási titok

<p lang="ru-RU">Az ukrán törvényhozás elé csak most került az a törvénytervezet, amely megtiltaná a papok, közjegyzők és orvosok rendőrségi kihallgatását a birtokukba jutott személyes titkok kapcsán – adta hírül az UkraNews hírportál.</p>

Az Ukrán Legfelső Tanács alapként elfogadta a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával kapcsolatban benyújtott törvénytervezetet, amely többek között megtiltaná a papok, közjegyzők és orvosok rendőrségi kihallgatását, amennyiben foglalkozásukból adódóan feltételezhetően bűncselekményekkel kapcsolatos bizalmas információkhoz juthattak.

A törvénytervezetet első olvasatban minimális többséggel fogadta el az ukrán parlament.

Bár a lelkiismereti szabadságról szóló törvény másként rendelkezik, a hatályos büntetőeljárási jogszabályok értelmében Ukrajnában jelenleg is megengedett, hogy bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások során a nyomozó hatóságok tanúként hallgassák ki azokat a papokat, akik a gyóntatások során terhelő jellegű információkhoz juthattak, sőt a jelentési kötelezettségük elmulasztása esetén akár eljárás is indulhatott a lelkipásztorokkal szemben.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!