Nagyvilág

2011.11.11. 07:18

A NATO továbbra is Grúzia részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát

Moszkva, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - A NATO továbbra is Grúzia részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát - jelentette ki csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Miheil Szaakasvili grúz elnökkel Batumiban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Moszkva, 2011. november 10., csütörtök (MTI) - A NATO továbbra is Grúzia részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát - jelentette ki csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Miheil Szaakasvili grúz elnökkel Batumiban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár üdvözölte Grúzia kötelezettségvállalását, amely szerint nem fog erőszakot alkalmazni Abháziával és Dél-Oszétiával szemben. "A szervezet álláspontja határozott: a két régió Grúzia része és az is marad"- közölte Rasmussen.

A főtitkár hozzátette: a konfliktusok egyetlen megoldási lehetőségét a párbeszédben látják.

Rasmussen a NATO-tagság feltételeként ismét felhívta a grúz vezetés figyelmét, hogy fejlessze a választási rendszert, amelynek garantálni kell az egyenlőséget valamennyi jelölt és valamennyi választó számára. Grúziában ki kell alakítani a kisebbség véleményét tisztelő, a szólás,- és sajtószabadságot, valamint bíróság függetlenségét biztosító politikai kultúrát. Felszólította Miheil Szaakasvilit az elnökválasztások tisztaságának és átláthatóságának betartására.

A NATO-főtitkár ugyanakkor azt is megerősítette, hogy amint azt 2008-ban, a NATO bukaresti csúcsértekezletén eldöntötték a tagállamok, Grúzia felvételt fog nyerni a szervezetbe, de addig folytatnia kell az elvárt belpolitikai-, gazdasági és védelmi reformokat.

Anders Fogh Rasmussen a NATO-Grúzia bizottság ülésén vezette a 28 tagállam nagyköveteiből álló küldöttséget.

Közben Dmitrij Rogozin, aki Oroszország állandó képviselője a NATO brüsszeli központjában, propagandafogásnak minősítette a Tbilisziben tartott NATO-grúz bizottsági ülést. Szerinte ugyanis nincs konkrét előrelépés Grúzia csatlakozásában. Szerinte az esemény csupán arra szolgált, hogy meggyőzze a grúz lakosságot: Nyugaton egyértelműen Szaakasvilit támogatják. Mint mondta: "a szövetség abban érdekelt, hogy Grúzia megmaradjon az egyik legnagyobb szállítónak, amely a válságövezetekben, így Afganisztánban is biztosítja az ágyútöltelékeket". Moszkva állandó brüsszeli képviselője úgy tudja, Grúzia arra készül, hogy megnövelje afganisztáni katonai kontingensét, amely így az ausztrált is meghaladja majd létszámában.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!