Nagyvilág

2012.01.18. 18:01

EP-vita - Barroso: a jegybanki függetlenséggel foglalkozni kell a hiteltárgyalások előtt

Strasbourg, 2012. január 18., szerda (MTI) - A jegybanki függetlenség kérdésével foglalkozni kell még azelőtt, hogy megkezdődnének Magyarországgal a tárgyalások az igényelt pénzügyi támogatásról - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Magyarországról folytatott politikai vitában.

Strasbourg, 2012. január 18., szerda (MTI) - A jegybanki függetlenség kérdésével foglalkozni kell még azelőtt, hogy megkezdődnének Magyarországgal a tárgyalások az igényelt pénzügyi támogatásról - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Magyarországról folytatott politikai vitában.Az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője hangsúlyozta: a vita nem Magyarország ellen, hanem Magyarországgal, Magyarországért folyik. Ezzel arra is utalt, hogy a vitában rész vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Barroso - emlékeztetve arra, hogy az általa vezetett testület az előző napon konkrét kifogásokat fogalmazott meg a közelmúltban hozott magyar törvények miatt, és három kérdésben kötelezettségszegési eljárást indított. Leszögezte, azt akarják, a gyanú leghalványabb árnyéka se lengje körül azt, hogy Magyarországon maradéktalanul érvényesülnek az unió jogi előírásai.

Barroso szerint "ebben a nagyon érzékeny ügyben egyértelműnek kell lenni az értékeket illetően, szilárdnak az elvekben, tisztességesnek a módszerekben, és érzékkel kell folytatni a kommunikációt". A központi banki függetlenség, a bírói tevékenység felső korhatára, illetve az adatvédelmi hatósági függetlenség témájában indított uniós eljárás - hangoztatta - annak az erőfeszítésnek a része, amely arra irányul, hogy a tagállamok tartsák tiszteletben az uniós jog "betűjét, és ami szintén fontos, szellemét".

"Nem fogunk habozni, hogy további lépéseket tegyünk, ha azt szükségesnek találjuk azoknak a válaszoknak a fényében, amelyeket a magyar hatóságoktól kapunk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Kitért arra, hogy a nap folyamán levelet kapott Orbán Viktortól, aki jelezte neki arra irányuló szándékát, hogy módosítsák az érintett jogszabályokat, és együttműködjenek az uniós végrehajtó testülettel az elkövetkező napokban annak érdekében, hogy a fölvetett ügyekben megtalálják a jogi megoldást.

Barroso kitért arra, hogy az Európai Bizottság által felvetett ügyeken túlmutató kérdésekről is szó van, amelyekkel szintén foglalkozni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens gyakorlatilag összes országát tömörítő, a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő, strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) szintén foglalkozik a magyar jogalkotás különböző kérdéseivel.

"Az Európa Tanács Velencei Bizottsága fontos szerepet játszhat ebből a szempontból" - vélekedett, utalva az ET égisze alatt működő független jogi szakértői testületre, amely korábban véleményt mondott az új magyar alkotmányról is. Elmondta, hogy ő és Viviane Reding, a brüsszeli bizottság igazságügyi alelnöke erről már beszélt Thorbjorn Jagland ET-főtitkárral, aki teljes támogatásáról biztosította az Európai Bizottság hozzáállását.

"Tény, hogy a jogi aspektusokon túl bizonyos aggályok fogalmazódtak meg a magyarországi demokrácia minőségével, politikai kultúrájával, továbbá a kormány és az ellenzék közötti, valamint az állam és a civil társadalom közötti viszonnyal kapcsolatban" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Megfogalmazása szerint erőteljesen felszólította a magyar hatóságokat, hogy "tartsák tiszteletben a demokrácia és a szabadság elveit, és azokat ne csupán a normákban, hanem a gyakorlatban, valamint az ország politikai és társadalmi életében is érvényesítsék".

Barroso felhívta a figyelmet arra, hogy Neelie Kroes bizottsági alelnök levélben fejezte ki aggályait a médiaszabadság és médiapluralizmus magyarországi helyzetét illetően.

"Csak a jogállamiságra, demokratikus elvekre és alapvető szabadságjogokra alapozott szilárd jogi környezetben lehet elnyerni és megőrizni a polgárok, a partnerek és a befektetők bizalmát. A gazdasági válság idején ez életbevágóbb, mint valaha" - hangsúlyozta José Manuel Barroso.

A bizottsági elnök előtt röviden felszólaló Nicolai Halby Wammen dán európai ügyi miniszter azt hangoztatta, hogy az Európai Unió minden tagállamának tiszteletben kell tartania az uniós szerződéseket és szabályokat, ez minden más tagország érdeke is. Megerősítette, hogy az EU jelenleg soros elnöke, Dánia teljes egészében támogatja az Európai Bizottságot a jogszabályok magyarországi betartatásában. Reményét fejezte ki, hogy Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez, José Manuel Barrosóhoz frissen intézett levele, valamint a mostani EP-vita "azzal az eredménnyel jár, hogy a helyzet megoldódik".

Martin Schulz, az Európai Parlament kedden megválasztott új, szocialista pártállású elnöke - aki a vita első részében elnökölt, majd az elnöklést átadta - az ülésteremből kilépve újságírók előtt kijelentette: helyes volt, hogy a vitát az EP-ben rendezték meg, de az nem elég, hogy meghallgatták Orbán Viktort, meg kell hallgatni az ellenzék és a civil társadalom képviselőit is. Utalt arra, hogy ezzel az EP szabadságjogi szakbizottsága foglalkozik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!