Nagyvilág

2012.03.27. 12:14

A kárpátaljai szarvasmarhák zöme tébécés

Tüdő- vagy csonttuberkulózist kaphatnak azok, akik a termelők  által árult, feldolgozatlan tejet felforralás nélkül fogyasztják  – figyelmeztet a Kárpátalja Megyei Tüdőgondozó szakorvosa.

Tüdő- vagy csonttuberkulózist kaphatnak azok, akik a termelők  által árult, feldolgozatlan tejet felforralás nélkül fogyasztják  – figyelmeztet a Kárpátalja Megyei Tüdőgondozó szakorvosa.Jurij Dumnics ftizioortopédus azt állítja, hogy a kárpátaljai szarvasmarha-állomány körében az állategészségügyi hatóságok az elmúlt 10 évben egyáltalán nem végeztek TBC-próbát. Átfogó szűrést utoljára a múlt század 60-as éveiben végeztek, melynek eredményeképpen nyolc év alatt közel 3 ezer tuberkulózisos marha kényszervágását rendelték el.

Ennek tudható be, hogy Kárpátalján meredeken emelkedik a TBC-s betegek aránya a lakosság körében. A humán  és szarvasmarha TBC kórokozója ugyanis igen szoros rokonságban van egymással, olyannyira, hogy simán elkaphatja az ember a tehéntől. A megyében jelenleg 100 ezer lakosból 60-an tuberkulózisos. Tavaly 86 új esetet regisztráltak, míg 2012 első két hónapjában már 15-tel nőtt a betegek száma.

– A legnagyobb gond a csonttuberkulózis egyre intenzívebb terjedése – Mondja Jurij Dumnics. – És valamennyi új beteg rendszeresen fogyasztott nyers tehéntejet, ami nyilván olyan állattól származott, amelyben jelen van a Koch-bacilus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!