Nagyvilág

2012.05.21. 08:20

NATO-csúcs - Megkezdődött a katonai szövetség vezetőinek tanácskozása

Washington, 2012. május 20., vasárnap (MTI) - A NATO 28 tagállamainak vezetői vasárnap Chicagóban megkezdték a szövetség 25. csúcstalálkozóját, amelynek az afganisztáni háborúból kivezető útitervről, az úgynevezett "okos védelem" koncepciójáról, az elrettentő és védelmi keretek újragondolásáról, valamint a rakétavédelemről folytatnak eszmecserét.

Washington, 2012. május 20., vasárnap (MTI) - A NATO 28 tagállamainak vezetői vasárnap Chicagóban megkezdték a szövetség 25. csúcstalálkozóját, amelynek az afganisztáni háborúból kivezető útitervről, az úgynevezett "okos védelem" koncepciójáról, az elrettentő és védelmi keretek újragondolásáról, valamint a rakétavédelemről folytatnak eszmecserét.Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar küldöttségnek tagja Martonyi János külügy- és Hende Csaba védelmi miniszter is.

A tanácskozás megindulásával párhuzamosan több ezer tüntető kezdett - egyelőre erőszaktól mentes - demonstrációba a nagyszabású diplomáciai rendezvénynek helyt adó épület előtt, amelyen több mint félszáz állam és több nemzetközi szervezet képviselteti magát.

"Eltökéltek vagyunk abban, hogy végigvisszük a küldetésünket Afganisztánban" - jelentette ki a csúcstalálkozó házigazdája, Barack Obama elnök.

Az elnök figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy "nehéz napok" várnak még a szövetségre Afganisztánban.

"Mint ahogy eddig is áldozatokat hoztunk közös biztonságunkért, egységesek vagyunk eltökéltségünkben, hogy véghezvisszük ezt a küldetést" - jelentette ki az amerikai elnök, mintegy megerősítve Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szavait, melyek szerint a francia erők az idei kivonása Afganisztánból nem változtat a szövetségnek azon az ütemtervén, hogy harcoló alakulatait 2014 végéig vonja majd ki Afganisztánból. Az országban jelenleg mintegy 130 ezer szövetséges és partnerországbeli katona állomásozik.

A harci műveletekben a NATO-erők fokozatosan az afgánoknak adják át a vezetést és túlnyomó többségük 2015 elejéig elhagyja az országot.

Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap Chicagóban arra figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban erőket állomásoztató országok "kivonulási versenye" csak a terrorfenyegetést erősíti. Angela Merkel kancellár is kijelentette, hogy Németország "nagyon határozottan" kiáll az "együtt be, együtt ki" elv mellett.

Chicagóban elhangzott hivatalos tájékoztatás szerint az Egyesült Államoknak az Afganisztánban csapatokat állomásoztató szövetségesei és partnerei részéről a megnyitóig mintegy 1 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett az afgán biztonsági erők 2014 utáni támogatására, ami megközelíti az 1,3 milliárd dolláros célt. Amerikai becslés szerint az afgán hadsereg és rendőrség fenntartása évi több mint 4,1 milliárd dollárba fog kerülni.

Az afgán kormány amely még évekig nem lesz képes fedezni a védelmi kiadásokat, amelyekhez 500 millió dollárral járul majd hozzá. Az amerikai kormány 2,3 milliárd dollár befizetését tervezi, és az afganisztáni koalícióban részt vevő többi országtól 1,3 milliárd dollárnyi hozzájárulást vár.

Az afgán védelmi erők finanszírozásának összege két és félszerese a kabuli kormány összes bevételének. Nagy-Britannia évi 110, Ausztrália 100, Németország pedig 195 millió dollár befizetését ígérte. Franciaország még az afgán biztonsági erőkről júliusban megrendezendő konferenciáig vár a felajánlással.

Az afgán biztonsági erőket 2015 végéig 352 ezer főre fogják felduzzasztani, majd később ezt a létszámot takarékosságból a 230 ezer fős, "fenntartható" szintre csökkentik majd.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!