Nagyvilág

2012.06.24. 19:36

Megszüntetné a prostitúciót a francia kormány

Párizs, 2012. június 24., vasárnap (MTI) - Teljesen "eltüntetné" a prostitúciót a női jogokért felelős miniszter Franciaországban, ahol jelenleg csak a kerítőket és a bájaikat az utcán árulókat bünteti a törvény.

Párizs, 2012. június 24., vasárnap (MTI) - Teljesen "eltüntetné" a prostitúciót a női jogokért felelős miniszter Franciaországban, ahol jelenleg csak a kerítőket és a bájaikat az utcán árulókat bünteti a törvény."Nem az a kérdés, hogy meg akarjuk-e szüntetni a prostitúciót, mert a válasz igen, hanem az, hogyan biztosítunk eszközöket hozzá" - mondta Najat Vallaud-Belkacem a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak nyilatkozva. Hozzátette: "a célom ugyanaz, mint a Szocialista Párté: eltüntetni a prostitúciót".

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a nemzetgyűlés tavaly valamennyi párt támogatásával egyhangúlag elfogadott egy határozatot a prostituáltak ügyfeleinek büntetendőségéről. "Manuel Valls belügyminiszter és én nem maradunk tétlenek ebben a kérdésben" - hangsúlyozta Vallaud-Belkacem. "Arról van szó, hogy meg kell védeni a prostituáltak nagyon jelentős részét, akik mindenekelőtt a futtatók hálózatának áldozatai" - hívta fel a figyelmet.

Franciaországban a prostitúciót jelenleg nem tiltják a törvények. Az utcákról azonban eltűntek a prostituáltak, amióta 2003-ban Nicolas Sarkozy akkori belügyminiszter kezdeményezésére a jobboldali nemzetgyűlés elfogadott egy törvényt, amely kéthavi szabadságvesztést és 3750 euró bírság kiszabását teszi lehetővé a bájaikat az utcán árulók megbüntetésére. A törvény azonban a prostituáltak ügyfeleire nem vonatkozik.

Az elnökválasztási kampányban az azóta megválasztott szocialista Francois Hollande azt ígérte, hogy eltörli az utcai prostitúció büntetését, mert emiatt az olyan helyekre szorult vissza, ahova a jogvédő egyesületek nem érnek el. Akkor úgy vélte, hogy vitát kell viszont nyitni a kliensek büntethetőségéről, mert szerinte "egy másik ember testével való szabad rendelkezés" ellentétes a nemzetközi egyezményekkel, valamint az emberi jogokba ütközik.

Becslések szerint Franciaországban mintegy 20 ezer prostituált lehet, akiknek 70-80 százaléka nő. Ugyanekkora arányban vannak közöttük a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek, akik a nagyvárosok melletti erdőkben vagy az autóutak menti masszázsszalonokban kínálják szolgáltatásaikat.

"Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez egy hosszú távú program" - mutatott rá a miniszter, jelezve, hogy a Szocialista Párt a prostitúció teljes megszüntetéséről a "jelenleg rendelkezésre álló eszközök elégtelenségéből levont tanulságok alapján elindult gondolkodás gyümölcseként" alakította ki álláspontját. Ez azonban megosztja a franciaországi egyesületeket. Az úgynevezett független prostituáltak rendszeresen tüntetnek Párizsban a 2003-as törvény visszavonását követelve, amely egyre inkább illegalitásba kényszeríti őket.

 

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!