Nagyvilág

2012.12.07. 09:42

Hétszáz hegyet dózerolnak le Kínában

Egy vadonatúj metropoliszt akarnak felhúzni a dimbes-dombos vidéken, de egy hegy sem lehet akadály, ha útban van, lebontják.

Egy vadonatúj metropoliszt akarnak felhúzni a dimbes-dombos vidéken, de egy hegy sem lehet akadály, ha útban van, lebontják. 2.2 milliárd fontnak megfelelő helyi valutából kíván építkezni Kína egyik legnagyobb iparági vállalkozása, de 700 hegyet kell vízszintbe hozniuk, hogy felépüljön az ország legújabb nagyvárosa. Ez persze nem lehet akadály, nemsokára felhőkarcolók nyúlnak majd az égbe a 130 000 hektáros területen.

Lanzhou új városa az ötödik lesz a kínai metropoliszok sorában, ha elkészül. A szorgos ország lakói nem lazsálnak, a terveket még augusztusba jóváhagyták, a munkálatok pedig már elindultak. Nem minden piaci elemző látja azonban jó lépésnek a dolgot. Tao Ran professzor, a Pekingi Renmin Egyetem gazdasági szakértője is szkeptikus. – Ezeknek a befektetéseknek meg kell majd térülniük az ingatlanok értékesítésekor, de személy szerint nem látok túl sok ilyen jellegű példát az ekkora projekteknél – vetette fel a China Economic Weekly magazin hasábjain.

Egy másik interjúban azonban, a China Pacific Construction Group szóvivője, Angie Wong cáfolta a korábban felmerült aggályokat. – Lanzhou térsége meglehetősen szegényes, elhagyatott és vízforrásokban szegény hegységek húzódnak a tájon. Óvó típusú építkezési stílusunk megfelelő vízforrást irányít majd a térségbe, újratelepíti az erdőket és egy minden eddiginél jobb környezetet teremt – fogalmazott közleményében a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!