Nagyvilág

2013.05.27. 17:20

Kínai élelmiszerbotrány - Már a tofuban sem bízhatnak a sanghaji lakosok

Sanghaj, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Akár több tonna, újrafelhasznált olajjal és ismeretlen eredetű adalékokkal készült tofu kerülhetett a sanghaji piacokra és boltokba - értesült a sanghaji Dragon TV.

Sanghaj, 2013. május 27., hétfő (MTI) - Akár több tonna, újrafelhasznált olajjal és ismeretlen eredetű adalékokkal készült tofu kerülhetett a sanghaji piacokra és boltokba - értesült a sanghaji Dragon TV.

A televízió hét végi beszámolója szerint a hamis tofu a kelet-kínai metropolisztól mindössze 50 kilométerre lévő városka, Tajcang több száz, illegális "tofugyárából" származhat. A helyi hatóságok egy magát meg nem nevezett informátor leírását követve bukkantak az ellenőrizetlen minőségű termékeket gyártó üzemekre, melyekből újrafelhasznált olajjal készült tofura akadtak. A rendőrök több mint ezer kilogramm mérgező hatású, tiltólistán lévő adalékot is lefoglaltak, s más vegyi termékeket, így többek közt nagy mennyiségű habzásgátlót is találtak.

A tajcangi ipari és kereskedelmi hatóság hivatalnoka, Kao Li-hszi a Dragon TV-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az illegális gyárak Sanghajba szállították termékeiket, oda akár hónapokon vagy éveken keresztül érkezhetett a hamis áruból. A sanghaji hatóságok mindezidáig nem nyilatkoztak az ügyben.

A sanghaji tofugyártók egyesülete közleményben erősítette meg: az általa összefogott gyártók minősége ellenőrzött, ők a piac mintegy 90 százalékáért felelnek. A kis gyártók és a piaci árusok ugyanakkor nem szerepelnek a nyilvántartásukban, csak a nagy, bejegyzett kereskedők - emlékeztetett a televízió.

A tofu a kínai lakosság egyik legkedveltebb étele, a kelet-ázsiai országban a tofu alapanyagául szolgáló szójababból több mint 45 millió tonna fogy évente. Az elmúlt hónapokban Sanghaj városa hangos volt az élelmiszerekkel kapcsolatos botrányoktól, a hamis tofu így csak a sokadik a szennyezett tej és tejtermékek, az antibiotikumos csirkehús és a tízezrével megdöglött sertések eseteinek sorában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!