Nagyvilág

2013.08.30. 17:53

Rejtélyes madárpusztulás Ukrajnában

Ukrajna - Tömeges madárpusztulásról érkeznek hírek a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkból – az állatorvosok értetlenül szemlélik a jelenséget.

Ukrajna - Tömeges madárpusztulásról érkeznek hírek a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkból – az állatorvosok értetlenül szemlélik a jelenséget.

Döglött galambok tetemei borítják a járdákat, parkokat, sőt a játszótereket is – panaszolják a dnyipropetrovszki lakosok. Elmondásuk szerint a panelházak felső emeletein lehetetlen kibírni a madarak kedvenc fészkelőhelyéül szolgáló padlásterekből áradó tömény dögszagot.

A helyi egyetem zoológiai tanszékének docense megerősítette a madarak tömeges pusztulását. Elmondta, hogy a galambok boncolásakor a belső szervek vérzését állapították meg. Véleménye szerint az elhullást valamilyen vírusfertőzés okozhatja, melyet csak speciális laboratóriumi vizsgálatok révén lehet majd konkretizálni.

Addig is Alekszandr Ponomarenko azt tanácsolja, hogy a járókelők kerüljék el a betegnek látszó madarakat, ne próbálják őket befogni, és otthoni körülmények között gyógyítgatni:

– A beteg madarak az eddig ismeretlen víruson kívül más, az emberre is veszélyes kórokozókat, parazitákat is hordozhatnak – mondta a szakértő. – Számos olyan, szárnyasok által terjesztett betegséget ismerünk, amelyek az embereknél kezdetben enyhe náthához hasonló tüneteket okoznak, ám későbbi gyógyításuk annál sokallta bonyolultabb.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!