Nagyvilág

2015.08.25. 20:18

Illegális bevándorlás - Zeman szerint meg kell erősíteni az EU határainak védelmét

Prága, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) - Az Európai Uniónak az eddigieknél jobban kell védenie határait a bevándorlók előtt - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök kedden Prágában, amikor fogadta a cseh nagyköveteket.

Prága, 2015. augusztus 25., kedd (MTI) - Az Európai Uniónak az eddigieknél jobban kell védenie határait a bevándorlók előtt - jelentette ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök kedden Prágában, amikor fogadta a cseh nagyköveteket.

Zeman megismételte korábbi kijelentését is, miszerint "szükség lenne egy közös európai hadseregre".

"Határozott véleményem, hogy az Európai Uniónak az eddigieknél jobban kell védenie határait" - szögezte le az elnök. "Amikor korábban az Európai Parlamentben egy közös európai hadsereg létrehozásának szükségességéről beszéltem" - folytatta Zeman - "sokan megmosolyogtak". "Most, a mai nemzetközi helyzetben nagyon jól jönne egy ilyen hadsereg" - mutatott rá a cseh elnök az Európát elárasztó menekülthullámmal kapcsolatban.

Csehország az elnök szerint segítséget ajánlott fel mind Olaszországnak, mind Görögországnak a schengeni határok védelméhez, de egyik ország sem reagált a megkeresésre. Zeman szerint ezért szükség van arra, hogy a Cseh Köztársaság már a határain feltartóztassa az illegális bevándorlókat, s meg kell találni ennek a leghatékonyabb módját.

"Más országok is mérlegelnek hasonló intézkedéseket, némelyek meg kerítéseket építenek. Én személyesen a berlini fallal való tapasztalataim alapján bizonyos ellenszenvvel viseltetek a kerítések és a falak iránt" - szögezte le az államfő. "Szerbiában már úgyis felvásárolták az összes pléhvágó ollót" - jegyezte meg Zeman mosolyogva.

Az ukrán-orosz konfliktussal összefüggésben Zeman hangsúlyozta, hogy "súlyos problémákat szankciókkal, embargókkal és bojkottokkal megoldani nem lehet". "Általában ellenzem ezeket a módszereket" - húzta alá. "Bízom abban, hogy a Nyugat a közeljövőben felújítja a korrekt viszonyát Oroszországgal" - tette hozzá, utalva arra, hogy a Nyugat az ukrajnai helyzettel kapcsolatosan gazdasági szankciókat vezetett be Oroszország ellen. Zeman már többször is kijelentette, hogy ellenzi a szankciókat.

A cseh nagykövetek éves tanácskozásra gyűltek össze a hét elején Prágában, s az államfő ebből az alkalomból találkozott velük.

Zeman felszólította a misszióvezetőket, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet a gazdasági-kereskedelmi diplomáciának, amely sokat segíthet a cseh gazdaságnak.

Megerősítette, hogy Pekingben részt vesz a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmával rendezendő ünnepségeken. Kijelentette, hogy látogatása alkalmával tárgyalni fog a kínai elnökkel, és több gazdasági-kereskedelmi szerződést is aláír, amelyek kibővítik a kínai gazdasági jelenlétet Csehországban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!