Nagyvilág

2017.05.28. 11:29

Először repült az orosz „Boeing”

Oroszország - Az orosz MC-21-es személyszállító repülőgépet az Airbus A320 és a Boeing 737 konkurensének szánják.

Oroszország - Az orosz MC-21-es személyszállító repülőgépet az Airbus A320 és a Boeing 737 konkurensének szánják.

A 210 utas befogadására és ötezer kilométeres repülési távra tervezett gép első tesztrepülésére „szülőotthona”, az Irkutszki Repülőgépgyár térségében került sor. Az eseményre nem hívták meg a sajtót, ám amatőr videósoknak sikerült rögzíteniük az MC-21 leszállási manőverét, amely egy vadászgép kíséretében történt.

Az elavulóban lévő szovjet TU-154-eset felváltását célzó repülőgép elnevezése az orosz Magisztralnij Szamoljot (fővonali repülőgép) szókapcsolat rövidítéséből ered, a 21-es szám pedig a XXI. századot jelenti. A repülőgépet eredetileg a Jakovlev tervezőiroda kezdte el kidolgozni. A munkába később bekapcsolódtak a Tupoljev és az Iljusin mérnökei is. Az utóbbi végül kiszállt a kooperációból, ezért a gép megalkotása némi késést szenvedett.

Az MC-21 különlegességét az adja, hogy a szerkezeti elemeinek közel fele kompozit anyagokból készül. Hajtóműveként a Permi Motorgyár PSZ–90A turbóventilátoros gázturbinás motorjának módosításával kialakítandó PSZ–21 hajtóműveket használják.

Az új gép sorozatgyártásának kezdését 2018 végére tervezik – adta hírül a Koreszpondent internetes kiadása.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!