Nyíregyháza hírei

2013.04.27. 13:18

Retromajális a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2013. április 27., szombat (MTI) - Az 1970-es és 80-as évek majálisait elevenítik fel a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban május elsején.

Nyíregyháza, 2013. április 27., szombat (MTI) - Az 1970-es és 80-as évek majálisait elevenítik fel a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban május elsején.Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa elmondta az MTI-nek: nem nosztalgiázni, hanem önfeledt szórakozásra hívják a 30-40 évvel ezelőtti majálisokra emlékezőket. Lesz minden, ami egykor volt: zászlók, lufik, sör és virsli.

A Retromajális elnevezésű rendezvény május 1-jén 10 órakor kezdődik a nyírségi múzeumfaluban. A helyi Retro Rádió csapata vidám, táncra hívó dalokkal ébreszti a hallgatókat, és "vezeti" őket a skanzenbe.

Lesz májusfaállítás is, amivel valamikor a legények jelölték meg az általuk kiválasztott lány házának utcafronti részét, jelezve az eladósorban lévő "szerelemre találását". A májusfát a Margaréta Táncegyüttes tagjai állítják fel az intézmény jánkmajtisi portáján, bemutatva a régi hagyomány valamikori menetrendjét.

A látogatók ezután vonulnak fel, úgy, mint a régi majálisokon, alakzatba rendeződve, kezükben zászlókkal, színes léggömbökkel. Ezután a szabadtéri színpadon a táncosok adnak műsort. Szemerey László bábművész is fellép, majd harcművészeti bemutató következik. Retro-divatbemutató is lesz, ezen néhány ruhadarab a ma divatjaként tűnik fel. A legkisebbeket a Gombóc együttes mulattatja, zárásként pedig családi ügyességi vetélkedőn vehetnek részt a Retromajális vendégei.

Vurstli, szekerezés, íjászat, gasztroudvar, népi játékok és kézműves foglalkozások is várják a látogatókat. A skanzen falusi műhelyei is megtelnek élettel: mézeskalácsos, cipész, kerékgyártó, kádár és fazekas mutatja be mesterfogásait, s a kíváncsiabbak akár meg is tanulhatják a tésztakészítés, a cipőtalpalás, a szekérgyártás, a hordófenekelés vagy a korongforgatás mesterségét.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!