“Nem szabad, hogy egy újabb tragédia hívja fel az emberek figyelmét, mennyire fontos a voksolás”

Akt.:
Dr. ifj. Lomnici Zoltán előadást tart
Dr. ifj. Lomnici Zoltán előadást tart
Nyírtelek – A betelepítési kvóta számos jogi, morális, s emberi aggályt vet fel, hangsúlyozta az alkotmányjogász. Interjú Dr. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal, a Civil Összefogás Fórum szóvivőjével.

Immár 25 százalékos a muzulmán közösség számaránya Nyugat-Európában, s csak Franciaországban 200 olyan „no go” zóna található, ahová nem mer fehér ember belépni. Belgium lakosságának a 8,1 százaléka muszlim, s ugyanez az arány a börtönökben 45 százalékos. Az arab világ betelepültjeinek 66 százaléka funkcionális analfabéta, Rotterdamnak pedig már muzulmán a polgármestere. Ilyen és ehhez hasonló adatokkal illusztrálta Európa jövőjét dr. ifj. Lomnici Zoltán, aki azzal a nem titkolt szándékkal tartott április 30-án migrációs fórumot Nyírteleken, hogy az embereket a betelepítési kvóta elleni népszavazásra mozgósítsa, a részvételre biztassa. Portálunk is ennek apropóján kérdezte a fiatal alkotmányjogászt, a Civil Összefogás Fórum szóvivőjét.

Nemrég az Országgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy az Európai Bizottság vonja vissza a betelepítési kvótáról szóló döntését. Miért kell ezt egy népszavazással is megerősíteni?

DR. LOMNICI ZOLTÁN: Nem titok, hogy ez bizottsági döntés az első fejezete egy későbbi nagy brüsszeli tervnek, ami arra irányul, hogy egy állandó elosztási mechanizmus jöjjön létre. Azaz a már bent lévő és folyamatosan beérkező migránsokat szétosztanák Európa különböző pontjain, s esetleg olyan szankciókat helyeznének kilátásba, ami akár össze is roppanthatná a különböző tagállamokat. Ezekkel a pressziókkal akár a V4-ek derekát is megtörhetik, akik határozottan ellenállnak. Viszont ha van egy országos hatókörű, eredményes népszavazás, ami az országgyűlés előtt kötelező érvényű, van egy referendum, ami üzenetértékű a brüsszeli vezetés felé, s pontosan megfogalmazza, hogy a magyarok nem kívánnak részt venni ebben a folyamatban, akkor az nem csak egyértelmű felhatalmazás. Arra is kötelezi a kormányt, hogy ne hajtsa végre a diktátumot. Fontos leszögezni: már az alkotmánybíróság előtt van az alapjogi biztos indítványa, ami hasonló eredményre vezethet. Mert ha az alkotmánybíróság kimondja, hogy a kvóta által meghatározott személyek betelepítése a magyar alaptörvénybe ütköző szándék, akkor a magyar hatóságoknak nem kell végrehajtani az ide vonatkozó uniós rendelkezéseket. Itt tehát több szempont, érv és többirányú mozgás van, s miután a magyarok 80 százaléka – közöttük baloldali szavazókkal – elutasítja a kvótát, ezt hagyni kell manifesztálódni, mert egy országgyűlési határozat, egy referendum Brüsszel előtt is szent.

Nyolcvan százalékot említett, akkor tehát a népszavazás végeredménye is borítékolható.

DR. LOMNICI ZOLTÁN: Ez nem teljesen így van, mivel legalább egy embernek az 50 százalékon túl el kell mennie szavazni, vagyis közel 4 millió szavazatra van szükség, amely többségében nemleges választ kell, hogy adjon a kérdésre. Nyilván jómagam és a CÖF is abban bízunk, hogy nem lesz nehéz túllépni az 50 százalékot, de egy szavazás végeredménye sok mindentől függ. Ahogyan távolodunk a brüsszeli cselekményektől – tudniillik a referendum ősz elejére várható – az emberek félelemérzete is halványul. Ezért is kell folyamatosan napirenden tartani a kérdést, s szeretnénk, ha senkinek nem kellene utólag sajnálkoznia, amiért nem tett meg mindent a biztonságunk érdekében. Nem szabad, hogy egy újabb tragédia hívja fel az emberek figyelmét arra, mennyire fontos, hogy a voksolás eredményes legyen.

Brüsszel a népszavazást semmibe véve ránk kényszerítheti az akaratát?

DR. LOMNICI ZOLTÁN: A felvetés jogos, mivel bármi elképzelhető, én mégis arra számítok, hogy ez nem következik be. Merkelék, Junckerék, Schulzék számára nem elsősorban az a tét, hogy Magyarország mit tesz, hanem hogy az unió mit lép. Látható, hogy sem a kvóta-elképzelés, sem az Európa és Törökország közötti paktum nem működik, akadozik és döcög. Vagyis a fő kérdés ugyan nem Magyarországon dől el, de rajtunk is nagy a nyomás, mivel a Politico nevű amerikai központú politikai folyóirat kinyilvánította, hogy Európa legmarkánsabb és legbefolyásosabb politikusa ma Orbán Viktor. Ezért Merkelnek, Junckernek, Schulznak el kell taposnia a magyar kormányt és a magyar hangadókat, semlegesíteni kell a miniszterelnököt, mert a magyar kormányzat és a kormányfő szándéka teljesen ellentétben áll azzal, amit ők képviselnek, s veszélyt jelent a német–török paktumra, s az említett személyek jövőjére, politikai karrierjére. Németországban minden eszközzel megpróbálják elnyomni az Alternative für Deutschland (AfD) pártot, amely migráns- és bevándorlásellenes, de a kampány annyira népszerűtlen, hogy Ausztriában már a Szabadság Párt jelöltje nyert az államfőválasztáson az első fordulóban. Ha véletlenül bekövetkezne az a balliberálisok által elképzelhetetlen fordulat, hogy az FPÖ adja az államfőt Ausztriában, akkor mindenki megrémül majd, hogy fasizálódik Ausztria, amit csakis maguknak köszönhetnek. Ha Németországban a baloldali, s mérsékelt jobboldali nagykoalíció sem tesz meg mindent a biztonságért, akkor a radikálisok – s itt most közel sem egy Jobbik típusú politikai pártra kell gondolnunk – Ausztriában és a liberális, s jelenleg a soros elnöki posztot betöltő Hollandiában is megerősödnek.

Önnek mi a véleménye az Európa és Törökország közötti megállapodásról?
DR. LOMNICI ZOLTÁN: Elhangzott a fórumon egy fontos állampolgári felvetés, hogy itt most mindenki török szeretne lenni. Hatmilliárd euró valóban borzasztóan sok pénz. Ennek a töredékét, 170 millió eurót költöttek a schengeni információs rendszer (SIS I, és II) kiépítésére. Vagyis a hatmilliárd­ból számtalan fejlesztés valósulhatna meg, miközben arra fordítják, hogy szíreket fogadjanak be. Demokrata átszavazással még az amerikai kongresszus is megszavazta azt a republikánus törvényjavaslatot, hogy az USA-ba ne léphessen be egyetlen olyan muzulmán, iraki és szír sem, akit nem világítottak át. Ez egyenes beszéd, ráadásul a liberális demokrácia fellegvárába már csak azért sem engedik be a szíreket, mert az ISIS az iraki és szír Iszlám Állam rövidítése. S ezek után pedig mi kifizetjük értük ezt a hatalmas összeget. Hol itt a józan ész, a logika és a normalitás?

KM-MJ
hirdetés