Bulvár-celeb

2024.01.29. 07:50

Nagyon kitol magával, ha ébredés után rögtön a telefonjáért nyúl

Kiderült, mi történik az agyunkban, ha reggel az első dolgunk a közösségi oldalak pörgetése.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Nem véletlen, hogy reggelente sokan automatikusan a telefonjukért nyúlnak először, és a közösségi oldalakon kezdik a napjukat, hiszen a kora reggeli görgetés és olvasgatás élvezetes dolog. Egy neurobiológus szerint azonban egyáltalán nem tesz jót az agyunknak.

Emily McDonald, aki évek óta tanulmányozza az emberi agyat, és jelenleg az idegtudományi doktori cím megszerzésén dolgozik, TikTok-videóban osztotta meg, hogy a közösségi oldalak hatására mi történik a fejünkben.

Illusztráció: Shutterstock

Elsőként Emily megosztott egy praktikus útmutatót az agyhullámok különböző típusairól: 

Delta: a mélyalváshoz kapcsolódó, leglassabb agyhullámok. 

Théta: lelassult agytevékenység, csaknem annyira, mint a mélyalvásnál.

Alfa: az agyunk még dolgozik, de ellazult állapotban vagyunk.

Béta: az ébreség állapota, ilyenkor az agyunk gyorsan reagál.

Gamma: a legmagasabb frekvenciájú agyhullám, nagyon koncentrált állapot.

„Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy amikor reggel felébredünk, az agyhullámaink átmennek a delta, théta, alfa, majd a béta állapotba, vagyis egyre éberebbek és éberebbek leszünk” – mondja Emily.

A tudomány szerint az agy fokozatosan ébred fel, és jut el a bétáig, de ha egyből elkezdjük görgetni a közösségi oldalakat, azzal átugorjuk ezeket a szakaszokat – írja a Life.hu a Metro cikke alapján.

 

Ha reggel az első dolgod, hogy megnézed a telefonodat, akkor az agyad egyenesen a béta állapotba lép, ez azt eredményezi, hogy a nap hátralévő részében még több stressz fogja érni

– mondja Emily. A közösségi média a dopaminszintet is növeli, ezért fogunk a nap folyamán újra és újra vágyni arra, hogy nézegessük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!