Krimi

2024.03.06. 14:05

Álapácák buktak le, hihetetlen, mit tettek

Az álapácák négy éven át csaltak.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: LOGVINYUK YULIIA

Letartóztattak egy férfit és négy nőt Costa Ricában, mert utóbbiak apácának adták ki magukat, hogy hamis jótékonysági klinikák számára adományokat csaljanak ki – közölte a Costa Rica-i ügyészség szerdán.

Randall Zúniga, a közép-amerikai ország igazságügyi nyomozóügynökségének vezetője elmondta, az elkövetők azt állították, hogy az úgynevezett missziós nővérek rendjét képviselik, valamint novíciákat is toboroztak, akiket bántalmaztak is.

Lebuktak az álapácák
Lebuktak az álapácák
Fotó: Pixel-Shot / Forrás: Shutterstock

Álapácák buktak le, hihetetlen, mit tettek

A szervezet növendékei nem kaptak fizetést, soha nem esküdhettek fel Isten szolgálatára, és néha arra kényszerültek, hogy orvosnak öltözve megtévesszék a hatóságokat, amelyek a szervezet számára kormányzati támogatást biztosítottak.

Az ügyészség szerint a négy nő legalább öt éven keresztül mintegy 12 millió dollárt (mintegy 4,3 milliárd forint) csalt ki kormányzati szervektől. A hatóságok a pénzt a szervezet tagjainak egészségügyi ellátására és a menedékhely működtetésének támogatására szánták. A kitalált rend néhány gondozottjáról azonban időközben kiderült, hogy nem kaptak megfelelő ellátást, amiért a későbbiekben kórházi kezelésre szorultak.

A csalásról a rend növendékei tájékoztatták a rendőrséget.

Az öt gyanúsítottat sikkasztással, pénzeszközökkel való visszaéléssel, munkaerő-kizsákmányolással és kínzással vádolják.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!